UKRAJINA KLIZI U KATASTROFU! "Politiko": Samo pitajte ukrajinskog vojnika da li i dalje veruje da će Zapad podržavati Kijev do kraja?

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 04. 2024. u 12:56

UKRAJINA klizi u katastrofu zbog nedostatka neophodne podrške Zapada, nestašice municije, gubitaka na bojnom polju i pada morala ukrajinskih vojnika, piše kolumnista magazina Politiko Džejmi Detmer.

УКРАЈИНА КЛИЗИ У КАТАСТРОФУ! Политико: Само питајте украјинског војника да ли и даље верује да ће Запад подржавати Кијев до краја?

Foto Tanjug/AP

„Samo pitajte ukrajinskog vojnika da li i dalje veruje da će Zapad podržavati Kijev koliko god bude bilo potrebno“, piše Detmer, misleći na ukrajinskog vojnika u artiljerijskoj jedinici koji je ostao bez granata pre četiri nedelje.

Prema rečima Detmera, dok je gledao reportaže iz Ukrajine tokom prošlog meseca, mogao je da vidi, iz desetina intervjua sa političkim liderima, oficirima i običnim građanima, "da zemlja klizi u katastrofu“.

„Moral vojnika je sumoran, potkopan neprestanim bombardovanjem, nedostatkom savremenog naoružanja i gubicima na bojnom polju“, naveo je on i dodao da su „u gradovima, stotinama milja od fronta, nestale gomile mladića“ koji su otišli u vojsku u prvim mesecima sukoba.

Kako je novinar primetio, potencijalni regruti koji ispunjavaju uslove za regrutaciju to izbegavaju i provode dane u noćnim klubovima, a mnogi su i potpuno napustili zemlju.

Detmer dodaje da, iako Vladimir Zelenski kaže da Ukrajina pokušava da pronađe način da se ne povuče, oni koji su se vratili sa fronta priznaju da su ovog leta neizbežni novi gubici.

„Jedino je pitanje koliko će oni biti loši“, navodi se u članku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SADA I ZAŠTO NA SRBIJU? Ministar Mali o razlozima pritisaka na Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov