BELGIJA POKREĆE ISTRAGU O RUSKOM MEŠANJU U IZBORE: Poslanicima Evropskog parlamenta nuđen novac za promovisanje ruske propagande

Novosti online

12. 04. 2024. u 13:40

​BELGIJSKI premijer Aleksander de Kro izjavio je danas da vlasti te zemlje pokreću istragu o navodnom ruskom mešanju u izbore za Evropski parlament koji će biti održani u junu.

БЕЛГИЈА ПОКРЕЋЕ ИСТРАГУ О РУСКОМ МЕШАЊУ У ИЗБОРЕ: Посланицима Европског парламента нуђен новац за промовисање руске пропаганде

Foto: EPA

- Belgijske obaveštajne službe potvrdile su postojanje proruskih mreža za mešanje (u izbore) sa aktivnostima u nekoliko evropskih zemalja, a takođe i ovde u Belgiji, rekao je novinarima De Kro, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji, prenosi AP.

Dodao je da belgijski obaveštajci sarađuju sa češkim vlastima otkako je u Češkoj otkrivena grupa ljudi koja je, kako se navodi, širila proruski uticaj.

Prema njegovim rečima, istraga je pokazala da je poslanicima Evropskog parlamenta nuđen novac za promovisanje ruske propagande.

- Ciljevi Moskve su veoma jasni. Cilj je da se pomogne u izboru više proruskih kandidata za Evropski parlament i da se učvrsti određeni proruski narativ u toj instituciji, rekao je De Kro.

Dodao je da Rusija želi da oslabi evropsku podršku Ukrajini na bojnom polju.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna.


 

BONUS VIDEO: SANDžAK REPUBLIKA, UZ TURSKE ZASTAVE I PSOVANjE SRBA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)