IZRAEL "ZAKAZAO" OFANZIVU : Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na prekid vatre u Gazi

I. Stanojević

09. 04. 2024. u 16:24

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu, utvrdio je, kako pišu tamošnji mediji, datum za kopnenu ofanzivu na Rafu, grad u Pojasu Gaze, u kome je trenutno više od milion Palestinaca, izbeglih od izraelskog bombardovanja, ali ga nije obelodanio.

ИЗРАЕЛ ЗАКАЗАО ОФАНЗИВУ : Француска, Египат и Јордан позивају на прекид ватре у Гази

Tanjug

Dok izraelske oružane snage pripremaju taj, dugo najavljivani napad, tvrdeći da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je zarobio palestinski ekstremistički Hamas, Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na prekid vatre u Gazi. Ovaj apel, upućen je uoči mirovnih pregovora Izraela i Hamasa u Kairu, kojima prisustvuje i direktor CIA Vilijam Berns.

Ovaj izaslanik Džozefa Bajdena, šefa Bele kuće, predstavio je novi predlog, piše Si-En-En, pozivajući se na neimenovani izvor. To američko rešenje uključuje oslobađanje većeg broja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamenu za 40 talaca Hamasa. SAD žele da Palestincima sa severa Gaze, koji su zbog rata pobegli na jug, bude dozvoljeno da se vrate u svoje domove. Sastanku, održanom tokom vikenda, prisustvovali su katarski, egipatski i izraelski zvaničnici i svi su, navodno, potvrdili da će proučiti novi predlog Vašingtona.

U isto vreme, predstavnici Hamasa, sastali su se u Kairu sa zvaničnicima egipatske obaveštajne službe. U saopštenju Hamasa, izražava se zahvalnost za napore posrednika, ali i tvrdnja da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa, prenosi Al Džazira. Hamas dodaje da, ipak, proučava najnoviji predlog i da će obavestiti posrednike o svom odgovoru. Hamas traži trajni prekid vatre u Gazi, uz povratak Palestinaca u domove na severu Pojasa i potpuno povlačenje izraelskih trupa.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i uzela više od 250 talaca. U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze do sada ubijeno više od 33.100 Palestinaca, navode iz Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Izrael je najavio da će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca, koje će raseliti iz Rafe, od kojih su većina žene i deca. Izraelska vojska smatra da se u tom gradu kriju četiri bataljona Hamasa, te da "bez kopnene ofanzive neće biti moguće postići ciljeve s početka rata".

Zbog ovakvih katastrofalnih posledica i eskaliranja humanitarne krize, francuski i egipatski predsednici Emanuel Makron i Abdel Fatah el Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi, pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rešenje sa dve države.

- Suočeni sa nepodnošljivim brojem žrtava, mi, šefovi država Egipta, Francuske i Jordana, zahtevamo momentalnu i bezuslovnu implementaciju rezolucije 2728 Saveta bezbednosti UN - navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Politiko. - Rešenje sa dve države, odnosno dogovor o prekidu vatre koji uključuje postojanje dve nezavisne države, jeste jedina pouzdana opcija za garanciju mira i bezbednosti.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)