KINA POVEĆAVA VOJNO-TEHNIČKU PODRŠKU RUSIJI: Američka ministarka finansija već preti Kini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 04. 2024. u 18:00

VOJNA saradnja Rusije i Kine dostigla je novi nivo, piše Blumberg pozivajući se na izvore. Izdanje napominje da je Peking nedavno počeo da prenosi geoprostorne obaveštajne podatke u Moskvu, kao i mikroelektronske komponente i alatke neophodne za proizvodnju teških oklopnih vozila.

КИНА ПОВЕЋАВА ВОЈНО-ТЕХНИЧКУ ПОДРШКУ РУСИЈИ: Америчка министарка финансија већ прети Кини (ВИДЕО)

Foto Arhiva

Peking je nastojao da se predstavi kao uglavnom neutralan pred sukobom u Ukrajini, ali je sklopio dubok savez sa Moskvom u onome što su Si Đinping i Vladimir Putin nazvali „prijateljstvom bez granica” uoči Zimskih olimpijskih igara 2022 u Pekingu, navodi Blumberg.

Navodeći konkretan primer saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, publikacija beleži prenos optičkih sredstava ruskoj vojsci, goriva za rakete i ozbiljno proširenje saradnje u svemirskom sektoru.

Autor materijala podseća da je samo prošle godine obim trgovine između dve zemlje dostigao rekordnih 240 milijardi dolara. Zapadne sankcije i povlačenje stranih kompanija sa ruskog tržišta doveli su do toga da njihove proizvode gotovo u potpunosti zameni Kina. Zauzvrat, Peking dobija rekordne zalihe uglja i nafte iz Moskve.

Ono što je najvažnije, Kina i Hong Kong su takođe postale ključne kapije za Moskvu za dobijanje ograničenih tehnologija, uključujući čipove i integrisana kola koja se koriste u naoružanju ili su potrebna za njihovo stvaranje, piše u američkoj publikaciji.

Istovremeno, primećuju se i napori Zapada da se suprotstave saradnji Moskve i Pekinga.

Konkretno, Evropska unija je dodala nekoliko kineskih kompanija na svoje liste sankcija koje aktivno sarađuju sa ruskim kompanijama. Međutim, ovi napori nisu bili uspešni, a obim trgovine između zemalja ne opada.

Američka ministarka finansija preti Kini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen završila je četvorodnevnu posetu Kini pretnjama kineskom bankarskom sektoru. Prema njenim rečima, ako Peking pomogne u jačanju vojnog potencijala Rusije, Vašington će se osvetiti sankcijama, piše Blumberg.

-Naglasila sam da kompanije, uključujući i one u Kini, ne bi trebalo da pružaju materijalnu podršku Rusiji i da bi se suočile sa ozbiljnim posledicama ako bi to učinile, primetila je Jelen.

Ona je naglasila da se sve banke koje omogućavaju značajne transakcije koje obezbeđuju vojnu ili robu dvostruke namene ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi izlažu riziku američkih sankcija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Vašington je i ranije upozoravao Peking, ali je poruka Dženet Jelen bila neobična jer je sadržavala direktnu pretnju sankcijama.

Glavno oružje SAD protiv finansijskih institucija je sposobnost Trezora da im prekine pristup dolarima, što predstavlja pretnju za svaku banku koja posluje na međunarodnom nivou.

Da se ​​takva pretnja sada nadvija nad kineskim kreditorima dodatno potvrđuje da se dve supersile sve više nalaze na suprotnim stranama geopolitičkih i ekonomskih linija raseda.

Ovo primorava čak i Jelen, možda najmanje agresivnu od visokih zvaničnika Bele kuće koji se direktno bave Kinom, da krene u ofanzivu.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je danas u Kinu. Ova poseta je priprema za sastanak Vladimira Putina i Si Đinpinga u Pekingu, koji je planiran kao njegova prva poseta inostranstvu nakon zvanične inauguracije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave