STOLTENBERG: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Novosti online

04. 04. 2024. u 18:10

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu.GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu.

СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО неће слати трупе у Украјину

Foto AP

- NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtev, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini, rekao je Stoltenberg i naveo da je održan i sastanak u formatu Saveta Ukrajina-NATO uz učešće ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe.

- Situacija na ratištu ostaje ozbiljna. Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane, više municije i više pomoći, naglasio je Stoltenberg.

On je pozdravio nastavak podrške saveznika, koja uključuje najavu 600 miliona evra nemačke pomoći za artiljeriju, 10.000 dronova iz Velike Britanije i još raketa i oklopnih vozila iz Francuske, kao i novi paket pomoći iz Finske vredan 188 miliona evra, napominjući da NATO treba da učini još više i podršku postavi "na još čvršću i trajniju osnovu".

Stoltenberg je danas predsedavao i sastankom ministara spoljnih poslova sa indo-pacifičkim partnerima Japanom, Republikom Korejom, Australijom i Novim Zelandom, kao i Evropskom unijom, saopšteno je na sajtu NATO-a.

- Razgovarali smo o globalnim implikacijama rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući podršku Rusiji iz Kine, Severne Koreje i Irana, istakao je Stoltenberg i dodao da NATO i njegovi partneri moraju biti ujedinjeni u odbrani globalnog poretka vođenog zakonom, a ne silom.

On je podsetio da se danas navršava 75 godina od osnivanja NATO-a, kao i da je od 1949. godine taj vojni savez najjači i najuspešniji u istoriju.


BONUS VIDEO: KOMŠINICA OTKRILA DETALjE O UBICI MALE DANKE: Voleo je da popije, to ga je upropastilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?