ZAHAROVA O SLUČAJU DŽULIJAJNA ASANŽA: Britanski pravosudni sistem pretvorio se u farsu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 03. 2024. u 21:06

PRAVOSUDNI sistem Velike Britanije pretvorio se u farsu, predmet podsmeha pred očima celog sveta, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О СЛУЧАЈУ ЏУЛИЈАЈНА АСАНЖА: Британски правосудни систем претворио се у фарсу

Foto: Profimedia

Ona se oglasila nakon vesti da je sud u Londonu presudio da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

Zaharova je skrenula pažnju na to da je britanskom pravosudnom sistemu trebalo više od 13 godina da donese odluku o Asanžu.

- Nameće se pitanje šta su Britanci radili sve to vreme dok je Australijanac bio u susednoj ulici – u ambasadi Ekvadora? Pritom, on se zbog pritiska Londona nalazio u uslovima torture – u skučenoj prostoriji bez pristupa spoljašnjem svetu i pod danonoćnim nadzorom Skotland Jarda (londonske policije). Ceo pravosudni sistem Velike Britanije pretvorio se u farsu – predmet ismevanja pred očima celog sveta. Monstruozno neefikasna kaznena britanska pseudo pravda vređa ljudsko dostojanstvo - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je ponovo skrenula pažnju svetske javnosti na progon novinara koji je inicirao Vašington, „progon koji već dugi niz godina nanosi ozbiljnu štetu instituciji novinarstva i nezavisnih medija i krši osnovne principe slobode govora i ljudskih prava“.

Podsećamo, SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal „Vikiliks“ objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, „Vikiliks“ je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!