AKO RUSIJA POBEDI, KREDIBILITET EVROPE BIĆE SVEDEN NA NULU: Makron stiže kod "mirovnog kancelara" Šolca na razgovore o Ukrajini

Милица Шкорић
Milica Škorić

15. 03. 2024. u 08:47

EVROPA bi trebalo da se "pripremi za rat ukoliko želi mir", poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, dodajući da je ruski predsednik Vladimir Putin "protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi".

АКО РУСИЈА ПОБЕДИ, КРЕДИБИЛИТЕТ ЕВРОПЕ БИЋЕ СВЕДЕН НА НУЛУ: Макрон стиже код мировног канцелара Шолца на разговоре о Украјини

Foto: Profimedia

- Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu - rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters.

Makron je ovo izjavio neposredno pred sastanak sa nemačkim kolegom Olafom Šolcem koji sve vreme pokušava da se predstavi kao "mirovni kancelar" i ponavlja kako je neophodno izbeći da se NATO sukobi sa Rusijom.

Makron je, za razliku od "miroljubivog" domaćina, naglasio da Evropa ne treba da povlači crvene linije koje bi, kako je naveo, "ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu".

Makron koji se poslednjih dana ponaša kao pravi "jastreb" ponovio je da ne treba isključiti opciju slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, iako, kako je dodao, trenutna situacija ne zahteva takav korak.

Makron je istakao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici, kako je rekao, da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje. Dodao je da je Ukrajina u "teškoj" situaciji na terenu zbog čega joj je neophodna jača podrška saveznika.

Makron je naveo da se nada da će jednog dana doći vreme za pregovore o miru sa ruskim predsednikom "ma ko to bio". Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front. Njegova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc ugostiće, međutim, danas svoje francuske i poljske kolege (Donalda Tuska) u Berlinu u pokušaju da projektuje evropsko jedinstvo kada je reč o podršci Ukrajini posle nedelja trvenja između saveznika.

Na brzinu organizovan samit u Parizu prošlog meseca imao je za cilj da da novi podsticaj stagnirajućim naporima Zapada da pomogne Ukrajini.

Umesto toga, poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu naglasile su dugotrajne podele između dve najveće sile Evropske unije – Francuske i Nemačke.

Francusko-nemačke svađe nisu ništa novo. Ali trenutni nivo neslaganja je uzbunio kako zvaničnike u Kijevu, tako i širom kontinenta.

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je za Rojters da "neodlučnost i nekoordinisana akcija" među saveznicima Kijeva dovode do "teških posledica".

- Rusija počinje da postaje samouverena i počinje da veruje da može kvantitativno da istisne Ukrajinu. Ukrajina pak doživljava ozbiljan nedostatak specifičnih resursa, pre svega granata, i delimično gubi inicijativu - rekao je on. 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!