NA METI SILOVATELJA HENDIKEPIRANI I STARI: Bizarne pojave u francuskim staračkim domovima i bolnicama

Seksualni napadi na hendikepirane i stare u bolnicima i staračkim domovima prekriveni su velom tajne, prenose francuski mediji.

НА МЕТИ СИЛОВАТЕЉА ХЕНДИКЕПИРАНИ И СТАРИ: Бизарне појаве у француским старачким домовима и болницама

Foto: Goran Čvorović

Majka jedne hendikepirane žene koja se nalazi na bolničkom lečenju u Parizu, podnela je nedavno tužbu zbog nepružanja pomoći osobi u nevolji, nakon što je njenu kćerku silovao jedan drugi pacijent. Sajt veoma gledane nacionalne informativne televizije BFMTV ističe da to nije izolovani slučaj, kao i da je broj teško utvrditi.

Silovana pacijentkinja stara je 50 godina, ima trizomiju i početak Alchajmerove bolesti. Seksualno je iskorišćena u julu prošle godine, i to u bolnici koja se nalazi u elitnom pariskom kvartu, u 16. arondismanu. To je otkrila medicinska sestra koja je slučajno ušla u sobu. Uprava bolnice je pozvala njenu majku na razgovor i skrenula joj pažnju da može da podnese tužbu.

Ona je ceo ovaj razgovor, koji je trajao oko sat, krišom snimila. Zapanjena je zbog toga što se napadač, inače psihijatrijski bolesnik i nasilnik, u februaru i dalje nalazio na istom spratu kao i njena kćerka. Pita se i zašto niko iz bolnice nije obavestio vlasti, zašto su odmah uklonjeni tragovi i zbog čega ne postoji sistem alarma za ovakve slučajeve.

Udruženje "Alma" koje štiti starije osobe prenelo je da je registrovano 4 do 5 seksualnih napada na 350 prijava za maltretiranje, što pokazuje da je broj ovakvih dela redak. Ali, stručnjaci sa kojima je kontaktirala pomenuta televizija ističu da takvi napadi nisu baš tolika retkost i da postoji "zavet ćutanja". Kažu da je teško utvrditi razmere, jer žrtve to retko prijavljuju, iz više razloga.

Neke od njih teško komuniciraju, a ustanovljeno je i da određene starije generacije to ne prijavljuju zbog stida. Navodi se i da se mnogim hendikepiranim žrtvama seksualne agresije opšte stanje potom pogrošava.

Ističe se da su starije i hendikepirane osobe nekada i na meti samog osoblja, naročito noću i tokom predaje smene, kada ima manje personala. Tako je u oktobru 2022. godine jedan medicinski tehničar osuđen na 30 meseci zatvora zbog seksualnog napada na starije žene u bolnici u Vandomu, dok su za silovanja u staračkom domu u novembru prošle godine u oblasti Du osuđena još dvojica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)