NE SMIRUJU SE TENZIJE U ŠPANIJI: Sud otvorio istragu o terorizmu protiv katalonskog separatiste Puđdemona

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 02. 2024. u 19:32

NAJVIŠI španski sud otvorio je istragu o terorizmu protiv bivšeg predsednika Katalonije i lidera separatista Karlesa Puđdemona zbog protesta povezanih sa neuspelim referendumom o nezavisnosti Katalonije 2017.

НЕ СМИРУЈУ СЕ ТЕНЗИЈЕ У ШПАНИЈИ: Суд отворио истрагу о тероризму против каталонског сепаратисте Пуђдемона

Foto: EPA/Stéphanie Lecocq

Vrhovni sud je jednoglasno odlučio da istraži Pudždemona i poslanika Rubena Vagensberga "zbog zločina terorizma u vezi sa činjenicama koje se istražuju u slučaju ’Demokratski cunami", navodi se u saopštenju suda.

Demokratski cunami je tajna katalonska grupa koja je 2019. organizovala niz protesta protiv zatvaranja nekoliko separatističkih lidera uključenih u referendum 2017. godine.

U nemirima koji su izbili tom prilikom, hiljade demonstranata blokiralo je pristup aerodromu u Barseloni, sukobivši se sa policijom i uzrokujući otkazivanje preko 100 letova, prenosi Politiko.

Sud je saopštio da je odlučio da pokrene istragu nakon što je ispitao izjavu sudije Manuela Garsije-Kasteljona, koja uključuje osnove koje, po njegovom mišljenju, dokazuju učešće dvojice optuženih u događajima pod istragom.

- Sve što mi sada nedostaje je da me optuže da imam tajni račun u Panami - našalio se Puđdemon, koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

On je dodao da se "španski pravosudni matriks" prilagodio lošem novinarstvu, odnosno da "ne dozvoljava da stvarnost stane na put dobroj optužnici".

Otvarajući istragu, sudije Vrhovnog suda su odlučile su protiv odluke tužioca, koji su ranije ovog meseca odbili zahteve za podizanje optužnice protiv Puđdemona za terorizam u vezi sa Demokratskim cunamijem, tvrdeći da "nema činjenične osnove“ za slučaj koji povezuje političara i tu grupu.

Kako navodi briselski list, ova istraga takođe dovodi u sukob sud sa španskom nacionalnom vladom i njenim evropskim partnerima.

Na ovomesečnom vanrednom samitu Evropskog saveta u Briselu, španski premijer Pedro Sančez odbacio je premisu slučaja i izjavio da "katalonski pokret za nezavisnost nije terorizam".

Prošle nedelje je švajcarsko pravosuđe je obustavilo saradnju sa španskim kolegama, izražavajući sumnju u legitimnost istrage i zabrinutost da bi to mogao biti "politički motivisan slučaj".

Vrhovni sud je danas saopštio da "nema sumnje" da ono što se navodno dogodilo u slučaju Demokratski cunami korespondira sa sudskom definicijom terorizma.

Sud je u saopštenju pomenuo "ulični terorizam", zločin čija je namera "podrivanje ustavnog poretka, ozbiljno narušavanje javnog mira, ozbiljna destabilizacija funkcionisanja međunarodne organizacije i izazivanje straha među stanovništvom".

Dodaje se da postoji "nekoliko indikacija koje bi dokazale učešće Karlesa Puđdemona u događajima pod istragom“.

Istraga započinje dok španski zakonodavci ciljaju da pronađu zajednički jezik oko zakona o amnestiji koji bi garantovao imunitet svima koji su procesuirani zbog učešća u katalonskom pokretu za nezavisnost od 2012. godine.

Prošlog novembra, Sančez je uspeo da formira vladu zahvaljujući podršci Puđdemontove stranke Junts, koja je pristala da podrži socijalističkog lidera u zamenu za zakon o amnestiji.

Na ključnom glasanju prošlog meseca članovi Puđdemonove stranke ipak su blokirali zakon, tvrdeći da nije u potpunosti zaštitio separatiste od krivičnog gonjenja za navodne zločine povezane sa terorizmom.

Pokretanje istrage o terorizmu od strane Vrhovnog suda protiv Puđdemona će verovatno učiniti pregovore o nacrtu zakona još napetijim i ugroziti njegovo usvajanje u kratkom roku, navodi Politiko.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS -  Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)