OBRT: Nije Rusija izolovana, već Zapad

Novosti online

22. 02. 2024. u 20:39

RUSIJA se ne oseća izolovano u međunarodnoj areni zbog njenog tekućeg sukoba u Ukrajini zahvaljujući stavu takozvanog Globalnog juga, rekao je zamenik izaslanika Rusije u UN.

ОБРТ: Није Русија изолована, већ Запад

Foto: Jutjub/RussiaUN/Profimedia/Ilustracija

Govoreći u intervjuu za televiziju "RTVI", Poljanski je ocenio da je nedostatak volje za kompromisom razlog za "izolovanost" Zapada, istakavši da od 193 člana UN, svega 75 podržava antiruske inicijative.

Nakon što je Moskva pokrenula Specijalnu vojnu operaciju, 141 članica UN je podržala zahtev za momentalno povlačenje ruskih trupa. Međutim, Poljanski navodi da se "odnos prema događajima u Ukrajini promenio, uglavnom među zemljama Globalnog juga".

"Rusija se ne oseća izolovano. Naprotiv, smatramo da je Zapad taj koji je sada izolovan jer, njegova ograničena perspektiva i nedostatak fleksibilnosti otuđuju zemlje Globalnog juga", rekao je Poljanski.

Termin "Globalni jug" dospeo je u prvi plan nakon što mnoge zemlje u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, koje se uglavnom nalaze na južnoj hemisferi, nisu podržale SAD, Veliku Britaniju i njihove saveznike u uvođenju ekonomskih sankcija Moskvi i obezbeđivanju vojne pomoći Kijevu.

Nekoliko afričkih zemalja pokrenulo je mirovnu inicijativu prošle godine u pokušaju da pronađe diplomatsko rešenje za sukob. Delegacija afričkih lidera planira da poseti Rusiju i Ukrajinu, rekao je u utorak za TASS južnoafrički ambasador u Rusiji Mzuvukile Maketuka, sa ciljem da ubedi predsednika Vladimira Zelenskog da započne pregovore sa Moskvom.

Od početka sukoba, SAD i većina zemalja EU su više puta tvrdili da je Rusija zbog događaja u Ukrajini postala izolovana na međunarodnoj sceni.

Međutim, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije ovog meseca napomenuo da su napori Zapada da "izoluje" Rusiju potpuno propali i da Moskva gradi jače odnose sa zemljama Afrike, Bliskog istoka, Azijsko-pacifičkog regiona i drugde.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)