ĐORĐINA VERNOST ZELENSKOM: Italijanska premijerka putuje u Ukrajinu na drugu godišnjicu rata te zemlje sa oružanim snagama Ruske Federacije

Milica Ostojić Specijalno za Novosti - Rim

22. 02. 2024. u 17:50

SRELI su se više puta u Ukrajini i Italiji, telefonskim razgovorima ne zna se broja, "u četiri oka" i sa slušalicom na uhu, potvrđivala se vernost italijanske premijerke Đorđe Meloni i njene vlade ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

ЂОРЂИНА ВЕРНОСТ ЗЕЛЕНСКОМ: Италијанска премијерка путује у Украјину на другу годишњицу рата те земље са оружаним снагама Руске Федерације

Lideri Ukrajine i Italije, Foto EPA

Otišlo je desetak tranši razne pomoći u novcu, naoružanjanju i s obzirom na to da je Italija sada predsedavajuća G7, Melonijeva započinje novi ciklus susreta odlaskom u Kijev, 24. februara.

U subotu, na "drugu godišnjicu ruske invazije", održaće se prvi sastanak G7 u 2024. godini. Put prve dame Italije, uklapa se i kao potvrda govoru Vladimira Putina o italijanskom doprinosu za Ukrajinu, ali i onom o pitanju ljudskih sloboda u Rusiji nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Antonio Tajani pozivao ruskog ambasadora u Rimu "radi razjašnjenja o smrti Alekseja Navaljnog".

Tako Melonijeva kreće u Kijev sa podosta poruka Rusiji, a kao prva uvek stoji podsećanje na obećanje "bićemo uz vas u Ukrajini sve dok je to potrebno", što potvrđuju svi njeni saveznici u vladi, a to će potvrditi i na prvom sastanku i ostali lideri G7, dok iz Palate Kiđi (vlade) iz diplomatskih izvora stiže objašnjenje i demantovanje "lažne naracije da je Zapad umoran". Interesantno je da osim tog deklarativnog pledoajea nema na radnom stolu italijanske vlade pitanja slanja aviona u Kijev.

Šefovi država i vlada uključiće se video-konferencijom sa direktnom vezom u Kijevu, sa Zelenskim, ukrajinski predsednik će govoriti oko pola sata posle uvodne reči italijanske premijerke, a potom će lideri G7 imati oko sat da iznesu svoja mišljenja.

Biće, očigledno, neizbežno da se govori i o smrti Navaljnog, a kako eksperti iz predsedničke palate podvlače, to je "znak slabosti ruskog režima". Ostaje pitanje da li će se u diskusiju G7 uvesti stav o ratu Izraela protiv Hamasa i o situaciji sa izraelskim zatočenicima.

Završna deklaracija lidera, međutim, odnosiće se samo na pitanje Rusija - Ukrajina, a suština je već definisana u G7 vlada u saglasju sa Komisijom u Briselu, s obzirom na to da Moska veruje da je "Zapad demotivisan i sa tačkama odustajanja kako propagiraju Putinovi simpatizeri u Evropi". Tako se Ukrajina vraća u centar pažnje u trenutku kada sa fronta stižu vesti o daljem napredovanju ruskih snaga, a Zelenski se žali na nedostatak municije i naoružanja.

Novi niz sankcija Moskvi

U SUBOTU će biti objavljeno i novo pooštravanje sankcija Rusiji s ciljem, kao je objašnjeno, "zatvaranja finansijskih kanala prema Moskvi", kao i "izlazak iz energetske zavisnosti od Rusije i odlazak ka trećim zemljama". Rečju, "biće pogođene kompanije i banke koje omogućavaju Putinovom režimu da nastavi, putem kombinacija, trgovinu energenata prema Zapadu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)