RĐA RASTERALA GOSTE S AJFELA: Zašto štrajkuju zaposleni na "Gvozdenoj dami"

Ajfelova kula je u ponedeljak bila zatvorena za posetioce zbog štrajka zaposlenih na ovom simbolu grada Pariza i cele Francuske. Trajanje štrajka nije bilo ograničeno.

РЂА РАСТЕРАЛА ГОСТЕ С АЈФЕЛА: Зашто штрајкују запослени на Гвозденој дами

Goran Čvorović

Zaposleni, organizovani oko dva sindikata, protestuju protiv finansijskog vođenja Ajfelove kule. Od gradskih vlasti, koje imaju većinski udeo od čak 99 odsto u firmi koja eksploatiše ovaj spomenik, zahtevaju da budu razumniji u finansijskoj politici, da bi se obezbedila održivost.

Ustali su protiv "preambicioznog i neodrživog ekonomskog projekta" zasnovanog na potcenjivanju troškova održavanja i precenjivanju zarade od ulaznica. Kažu da ovaj model nije prihvatljiv, imajući u vidu da je zbog pandemije kovida izgubljeno 120 miliona evra prihoda usled izostanka posetilaca.

Naročito su alarmantna njihova zapažanja da je opšte stanje tornja, koji je Gistav Ajfel izgradio za Međunarodnu svetsku izložbu 1889. godine, dosta zabrinjavajuće. Iako je restauracija u toku, štrajkači ističu da su vidljivi mnogobrojni tragovi rđe. Kažu da je poslednja kampanja farbanja, kojom se vrši najveći deo zaštite, koštala astronomskih sto miliona evra, a da je samo sa tri odsto površine skinut stari sloj boje.   

Zaposleni su se pobunili posle najava da bi grad Pariz mogao da poveća taksu na prihode Ajfelove kule. Ne žele da im gradska administracija smanjuje finansijsku masu predviđenu za plate, a hoće i da ostane dovoljno novca da bi se, na primer, modernizovali liftovi. Traže, takođe, i stvaranje naročitih fondova za tačnije i realnije predviđanje troškova rada i održavanja ovog spomenika na duge staze.

Turisti su juče u Parizu bili dosta razočarani, naročito oni koji su u francusku prestonicu došli samo na dan ili dva. Drugi su relativizovali čitavu situaciju i divili se kuli izdaleka. Ko je već kupio ulaznicu, mogao je da je vrati.

BRINE IH OLIMPIJADA

Na Ajfelovoj kuli štrajk je već bio održan krajem decembra, na stogodišnjicu smrti Gistava Ajfela. U Parizu se pribojavaju umnožavanja štrajkova s približavanjem Olimpijskih igara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)