KOTAO OKO AVDEJEVKE SE ZATVARA: Ruske snage koje napreduju iz sela Opitnoje idu u susret svom Trećem armijskom korpusu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 02. 2024. u 17:09

RUSKA vojska nastavlja da zauzima Avdejevku, koja se nalazi skoro blizu severozapadne periferije glavnog grada DNR. Zajedno sa Marjinkom, koja je već zauzeta krajem prošle godine, Donjecka aglomeracija, čak i u SSSR, važila je za jednu od najvećih u zemlji.

КОТАО ОКО АВДЕЈЕВКЕ СЕ ЗАТВАРА: Руске снаге које напредују из села Опитноје иду у сусрет свом Трећем армијском корпусу

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske akcije u pokušaju da održe odbranu su sve haotičnije. Ukrajinski izvori prenose da pojedini oficiri Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, čak i nakon što su glavnokomandujućeg Zalužnog smenili Sirskim, koji je lojalan predsedniku, insistiraju na povlačenju jedinica iz grada koje su još uvek sposobne da to urade. Međutim, Zelenski tradicionalno zahteva zadržavanje sledećeg utvrđenja po svaku cenu.

Po direktnom naređenju Zelenskog, Sirski prebacuje dodatne snage, uključujući „elitne“ jedinice, u oblast Avdejevke (čak ni u sam grad). U rasterećenju garnizona to pomaže malo, ili bolje rečeno, nikako, osim što se spiskovi poginulih ukrajinskih vojnika, dopunjuju.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, sami vojnici se noću u malim grupama izvlače iz Avdejevke. Pobegle su i gradske vlasti, koje su sada odjednom zabrinute zbog problema toponimije i iz daljine „preimenuju“ nazive ulica koje nemaju veze čak ni sa Ruskom Federacijom ili Sovjetskim Savezom, već se jednostavno vezuju za imena slavnih Rusa, ljudi koji su postali poznati u predrevolucionarnoj Rusiji.

Kao rezultat zauzimanja od strane ruskih jurišnih odreda značajnog dela Industrijske avenije, nekadašnje glavne logističke linije za Oružane snage Ukrajine, daljeg napredovanja ka centru grada i na južnim periferijama, ukrajinske jedinice su se našle skoro potpuno opkoljene u utvrđenom područje Zenit (bivša baza PVO). Kako se navodi, “grlo kotla nije veće od 800 metara“, čitava ova oblast je pod vatrenom kontrolom ruskih snaga. Više nije moguće povući se kroz preostali prolaz. Istovremeno, najutvrđenije područje sa ukrajinskim vojnicima, Avdejevska koksara i hemijska fabrika (AKHZ), fizički je odsečena od južnog dela grada. Borbe se vode i u stambenim naseljima.

Ruske jedinice sve više presecaju grad na dva dela u pravcu Sapronovske ulice i Industrijske avenije. Na jugu, u ataru naselja Opitnoje ruske jedinice, razvijaju ofanzivu ka severu i severoistoku, pokušavajući da Ukrajince, uz podršku jedinica 3. armijskog korpusa sa istočnog boka iz područja rekreacionog centra Carskaja Ohota (Carski lov), stave pod artiljerijsku vatru.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, ukrajinske snage pokušavaju da se ubace u grad. Bataljon 3. jurišne brigade “Azov” Oružanih snaga Ukrajine zamenio je juče prilično desetkovanu jedinicu 110. mehanizovane brigade jugoistočno od koksare kako bi zadržali položaje na skretanju puta O-0542 Orlovka-Lastočkino u rejonu restorana Brevno. Dalje na severu nalazi se fabrika metalnih konstrukcija i sam AKHZ. Po svemu sudeći, ukrajinske jedinice će, sa glavnim snagama koje se približavaju, probijati put sa severa Industrijskom avenijom kroz područje koje su Rusi prethodno preuzeli, kako bi potisnuli Oružane snage Rusije nazad na prugu.

Juče je ovaj pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da izvrše kontranapad propao. Ruski uspešni napadi sa severa dijagonalno preko pruge sa slomom ukrajinske odbrane vezuju se prvenstveno za maglu od 10. do 11. februara, kada protivnički FPV-dronovi nisu mogli biti u potpunosti iskorišćeni, a ruske Vazdušno-kosmičke snage, koristile su planirajuće FAB bombe, koje su odbacivane na ukrajinske snage bez problema. Južni deo ukrajinskog polukotla juče nije dobio pojačanje, pošto seoskim putevima, koji su zbog toplog vremena potpuno opusteli, mogu da voze samo laka terenska vozila.

Ruski vojni dopisnici pišu da je napredovanje Oružanih snaga Rusije u Avdejevki obezbeđeno ne samo snažnim artiljerijskim dejstvom, za razliku od Ukrajinaca, Rusi ne osećaju nedostatak granata, već i udarima planirajućih FAB bombi velike razorne moći. Na svakoj lokaciji gde je primećena koncentracija ukrajinske vojske skoro odmah pada visokoeksplozivna avio-bomba. Možda je ovo prvi napad na grad tokom borbi sa tako masovnim angažovanjem avijacije.

Tokom današnjih noćnih i jutarnjih masovnih udara po pozadinskim vojnim ciljevima u Ukrajini, a alarmi su se oglasili u svim regionima, Oružane snage Rusije ponovo su napale rezervne snage koje je general Sirski poslao, u oblasti Avdejevke. Postoje izveštaji o dejstvima i eksplozijama u logističkom čvorištu grada Pokrovska, gde ukrajinska komanda prebacuje dodatne jedinice za naknadno slanje na „probijanje blokade“ garnizona Avdejevka. Grad, kroz koji prolazi nekoliko autoputeva odjednom, nalazi se severozapadno od Avdejevke.

Kijevske vlasti su već počele da pripremaju ukrajinsku i zapadnu javnost za gubitak kontrole nad Avdejevkom. Na propagandnim javnim stranicama i štampi sve češće se pojavljuju poruke raznih stručnjaka i blogera da grad „nema strateški značaj“ jer od njega, navodno, nije ostalo ništa. Poznata priča iz Soledara i Artjomovska.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)