EVROPA U RATU ZA PET GODINA? Trampova poruka digla svet na noge

I. Stanojević

13. 02. 2024. u 14:05

NEBROJENO puta su izjave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa izazvale kišu komentara, ali nijedna toliko kao najnovija poruka nekadašnjeg, a kako stvari stoje, moguće i budućeg stanara Bele kuće. Poručio je da SAD neće braniti saveznike u NATO-u koji za vojsku ne plaćaju dogovorena dva procenta BDP-a. Na mitingu u Južnoj Karolini je objavio da bi, štaviše, "ohrabrio Rusiju da ih napadne". Ispričao je i da je šefu "velike države rekao da SAD pod njegovim rukovodstvom ne bi štitile države-delinkvente".

ЕВРОПА У РАТУ ЗА ПЕТ ГОДИНА? Трампова порука дигла свет на ноге

FOTO: Tanjug/AP

- Predsednik velike države je ustao i pitao: "Gospodine, ako ne plaćamo, a napadne nas Rusija, da li ćete nas zaštititi?" Odgovorio sam mu: "Niste platili, prestupnik ste? Ne, ne bih vas zaštitio, nego bih njih ohrabrio da urade šta god požele. Treba da plaćate svoje račune!" - rekao je.

Iako na prvi pogled ova Trampova najava izgleda kao deo predizborne kampanje, njegova argumentacija pokazuje da on, zapravo, "već vidi" ratni scenario u Evropi, posebno imajući u vidu stanja na terenu. Čitava Evropa, već u punom jeku "rata" sankcijama sa Rusijom, sad trpi usled nestašice njihovih jeftinih energenata. Na sve strane štrajkovi ogorčenih poljoprivrednika, kojima se pridružuje sve više gnevnih građana zbog izdvajanja ogromnih suma novca za rat u Ukrajini, dok domaće stanovništvo trpi. Statističari jedva stižu da popišu brojke koje dokumentuju skok inflacije, pad ekonomskih parametara.

S druge strane, odbrambene moći Starog kontinenta, uključujući "osovinu Evrope", zavise od "američkog kišobrana" koji Tramp preti da zatvori. Iako je pre deset godina u NATO-u utvrđena obaveza nacionalnog izdvajanja od dva procenta BDP-a za odbranu i vojsku, najjača evropska ekonomija, Nemačka, tek je na svega 1,57 odsto, a druga zemlja iz EU osovine, Francuska, na 1,9 odsto.

Trampova pretnja dobija dodatno na težini posle upozorenja načelnika nemačkog Generalštaba generala Karstena Brojera da "vidi potencijalnu pretnju koju Rusija predstavlja po mir u Evropi, te da Bundesver mora biti ratno sposoban - za pet godina", dodajući da je "oružani sukob i te kako moguć". Iako iz Rusije, kako je više puta poručio šef Kremlja, ne preti opasnost od napada, nije prvi put da prvi vojnik Bundesvera najavljuje "odbrambeni rat nametnut Berlinu". Sada njegovo širenje mete na čitavu Evropu, u svetlu Trampove izjave i činjenice da neke evropske zemlje planiraju da vrate obavezni vojni rok, Brojerove ocene zvone na uzbunu.

Istovremeno, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavljuje da NATO ne može da zavisi od raspoloženja američkog predsednika, a iz sedišta Alijanse u Briselu upozoravaju:

- Svaki nagoveštaj na osnovu kog saveznici ne bi branili jedni druge podriva bezbednost svih nas, računajući i SAD, i izlaže američke i evropske vojnike pojačanom riziku - upozorava generalni sekretar Jens Stoltenber.

I u Sjedinjenim Državama, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, čija popularnost trenutno zaostaje za Trampovom, uznemirujućom je i opasnom okarakterisao činjenicu da njegov konkurent priznaje da namerava da upali Putinu zeleno svetlo da "proširi svoju agresiju na Poljsku i baltičke države".

Kolika je panika zavladala na Starom kontinentu svedoči podatak da se poljski šef diplomatije Donald Tusk hitno uputio u Nemačku i Francusku da sa tamošnjim liderima razgovara o izjavi američkog imenjaka, poručujući da "nema alternative EU, NATO, transatlantskoj saradnji". A nemački kancelar Olaf Šolc je brže-bolje obećao da će Berlin isupuniti obavezu prema Alijansi.

U međuvremenu, i u Londonu se sa oznakom hitno raspravlja o tome kako da se obezbedi vojska od oko pola miliona ljudi, u kojoj bi se našli i civili. To je, vele na Ostrvu, neophodno za odbranu u slučaju rata širokih razmera. Gotovo u svim članicama EU razmatra se pojačanje oružanih snaga.

Tramp nagoveštava da će se, kao predsednik SAD, baviti više Amerikom. Paniku u Evropi izaziva i nagoveštaj da bi se SAD sve manje okretale Starom kontinentu, a više svom glavnom konkurentu Kini. Evropski saveznici se osećaju ostavljenim na cedilu, suočeni sa činjenicom da, ekonomski oslabljeni i politički razjedinjeni, teško mogu da izađu na kraj s nagomilanim teškoćama, koje su Stari kontinent uveliko već uvele u period opasne nestabilnosti.

Ostin opet u bolnici

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin (70), koji se oporavlja od raka prostate, prebačen je ponovo u bolnicu u Vašingtonu zbog hitnog problema sa bešikom. Preneo je ovlašćenja na svoju zamenicu, saopštio je Pentagon. Iako je Ostin najpre nameravao da nastavi da obavlja "svoje funkcije i obaveze", naknadno je saopšteno da je preneo ovlašćenja na Ketlin Hiks.

ŠEF KREMLjA NEGIRA NAMERE DA MOSKVA NAPADNE BILO KOJU ZEMLjU, SEM U JEDNOM SLUČAJU

Putin: Rat samo u slučaju napada na Rusiju

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin poručuje da Moskva nema interes da napadne Poljsku i da globalni rat ne dolazi u obzir.

- Samo u jednom slučaju bi moglo da dođe do toga, u slučaju napada na Rusiju iz Poljske. Zašto? Zato što nemamo interese, ni u Poljskoj, ni u Letoniji - nigde - poručio je Putin u razgovoru američkim novinarom Takerom Karlsonom, odgovarajući na pitanje da li može da zamisli scenario po kom bi Moskva poslala trupe u Poljsku.

Putin dodaje da globalni rat ne dolazi u obzir, jer je protivan zdravom razumu, pošto bi celo čovečanstvo doveo na ivicu uništenja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, odgovarajući na molbu novinara da prokomentariše Trampovu izjavu, da je i dalje "Putinov sekretar za štampu, a ne Trampov".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)