TRI EKSPLOZIJE NA SUNCU NA ISTOM MESTU: Oglasila se Astronomska opservatorija u Beogradu

B.B.

12. 02. 2024. u 18:49

TOKOM prošle nedelje dogodile su se tri eksplozije na Suncu na istom mestu

ТРИ ЕКСПЛОЗИЈЕ НА СУНЦУ НА ИСТОМ МЕСТУ: Огласила се Астрономска опсерваторија у Београду

Foto: Astronomska opservatorija

Kako je saopštila Astronomska opservatorija u Beogradu, Sunce ide ka maksimumu svoje 11 godišnje aktivnosti, koja se očekuje 2025./2026. godine, što dovodi do učestalih erupcija na njegovoj površini. Posle erupcija na Suncu dolazi do pojačanog Sunčevog vetra i njegovog uticaja na Zemljinu jonosferu i magnetosferu, što se ogleda u poremećaju radio-komunikacija i pojačanja polarne svetlosti.

- Ovih dana su se desile eksplozije (erupcije) i to tri na skoro istom mestu na Sunčevoj površini, poslednja, koja je bila 9. februara godine u 14.10 po našem vremenu bila je najjača (sa oznakom X3.3) - saopštila je opservatorija. - Erupcija se desila u aktivnoj oblasti AR 3575 (NOAA 13575), gde se desila i prethodno dve, 6. i 7. februara. Čestice iz Sunčevog vetra iz ovih erupcije će ovog puta promašiti Zemlju, ali nije isključeno da se u ovom regionu nastave eksplozije i kada on bude okrenut ka Zemlji i da snažan fluks čestica pogodi gornje delove Zemljine atmosfere.

Astronomi sa Astronomske opservatorije u Beogradu prate dešavanja vezana za Sunčevu aktivnost i obavestiće javnost, pre svega jakim eksplozijama na Suncu koje mogu imati uticaja na Zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)