TRAMPOV GOVOR TRESE AMERIKU: Ohrabrio bih Rusiju da svakoj članici NATO-a koja ne plaća obaveze radi šta god dođavola hoće

Novosti online

11. 02. 2024. u 07:44

BIVŠI predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da će ohrabriti Rusiju da radi „šta god dođavola hoće“ svakoj zemlji članici NATO-a koja ne ispunjava smernice o trošenju sredstava za odbranu u zadivljujućem priznanju da se neće pridržavati klauzule o kolektivnoj odbrani, ako bude ponovo izabran za predsednika.

ТРАМПОВ ГОВОР ТРЕСЕ АМЕРИКУ: Охрабрио бих Русију да свакој чланици НАТО-а која не плаћа обавезе ради шта год дођавола хоће

Foto: Profimedia

- NATO je bio razbijen dok nisam došao - rekao je Tramp na mitingu u Konveju u Južnoj Karolini, prenosi Si-en-en.

- Rekao sam: "Svi će platiti." Oni su rekli: " Pa, ako ne platimo, hoćeš li nas i dalje štititi?" Rekao sam: „Apsolutno ne.“ Nisu mogli da veruju u odgovor.“

Tramp je rekao da ga je „jedan od predsednika velike zemlje” u jednom trenutku pitao da li bi SAD i dalje branile zemlju ako ih napadne Rusija čak i ako „ne plate”.

„Ne, ne bih vas zaštitio“, prisetio se Tramp kada je rekao tom predsedniku. „U stvari, ohrabrio bih ih da rade šta god vam žele. Morate platiti. Morate da platite svoje račune.”

Bela kuća je kasnije u subotu nazvala Trampove komentare „užasnim i neuobičajenim” i istakla napore predsednika Džoa Bajdena da ojača alijansu.

- Predsednik Bajden je obnovio naše saveze i učinio nas jačim u svetu jer zna da je prva odgovornost svakog vrhovnog komandanta da zaštiti američki narod i da ostane veran vrednostima koje nas ujedinjuju. ... Podsticanje invazija na naše najbliže saveznike od strane ubilačkih režima je užasno i nespretno – i ugrožava američku nacionalnu bezbednost, globalnu stabilnost i našu ekonomij - rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH SE EVAKUIŠITE: Izrael sprema akciju u Rafi, stiglo hitno naređenje Palestincima