SAMO SRPSKE MEĐE NISU BILE SVETE: Kako je Badenterova komisija utvrđivala granice posle raspada SFRJ

Rober Badenter, čuveni francuski političar i nekadašnji ministar pravosuđa ove zemlje, koji je preminuo u 95. godini, kod nas će zazvek ostati kao čovek koji je predsedavao komisiji nazvanoj po njemu, a koja je dala mišljenja o važnim pravnim pitanjima proisteklim posle raspada Jugoslavije.

САМО СРПСКЕ МЕЂЕ НИСУ БИЛЕ СВЕТЕ: Како је Бадентерова комисија утврђивала границе после распада СФРЈ

Foto: Profimedia

- Bivše republičke granice postaju granice zaštićene međunarodnim pravom – jedna je od odluka arbitražne komisije, na čijem čelu je bio Badenter, koju je sastavio savet ministara nekadašnje Evropske ekonomske zajednice.

To je praktično značilo da međe bivših jugoslovenskih republika mogu da se smatraju granicama budućih država. Komisija je osnovana 27. avgusta 1991. godine da bi osigurala pravne savete za Mirovnu konferenciju o Jugoslaviji, koju je organizovao britanski lord Piter Karington. Pričalo se da je tadašnji francuski šef države Fransoa Miteran uveravao predsednika Srbije Slobodana Miloševića da je Badenter njegov prijatelj, što je trebalo da znači da neće biti protiv srpske strane.

Donete su, međutim, odluke za koje se smatra da nisu išle na ruku Srbima, imajući u vidu da je srpski narod vekovima živeo u velikom broju u drugim bivšim jugoslovenskim republikama čije su granice crtane odoka na zasedanjima Avnoja, i tako ostao podeljen, što je kasnije dovelo i do ratova, borbe za opstanak, preseljavanja i proterivanja.

Na jedno od pitanja, koje je razmatrala petočlana komisija, u čijem sastavu su bili predsednici ustavnih sudova Francuske, Nemačke, Španije, Italije i Belgije, kojima je predsedavao Badenter, da li Jugoslavija nastavlja da postoji ako se neke republike odvoje, ili su svi novonastali državni subjekti ravnopravni pravni naslednici, komisija je odgovorila da se SFRJ nalazi u procesu raspadanja. Tom odlukom Jugoslavija je praktično "sahranjena".

Za srpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, na pitanje da li, kao jedan od konstitutivnih naroda Jugoslavije, imaju pravo na samoopredjeljenje, odgovorili su da im pripadaju prava vezana za manjine i etničke grupe, a da treba da im se omogući i pravo da biraju državljanstvo.

Takođe su zaključili da granice između Hrvatske, Srbije i BiH, i eventualnih drugih susednih država, ne mogu da se menjaju, osim uz slobodno postignut dogovor i da ako nije drugačije dogovoreno, bivše granice postaju granice zaštićene međunarodnim pravom.

Zanimljivo je da je Badenterova komisija prvo dala negativan stav o hrvatskoj nezavinosti, jer njihov ustav nije obuhvatio zaštitu srpske manjine, ali je Tuđman pismeno poslao uveravanja Badenteru da će to učiniti, posle čega je EZ priznala Hrvatsku. Komisija je dala pozitivno mišljenje i za otcepljenje Slovenije i Makedonije. Što se BiH tiče, nisu bili na stanovištu da može tada da traži nezavisnost, jer nisu bili održali referendum.

Čitavo pitanje nasleđa i sukecsije u bivšoj Jugoslaviji kasnije je praktično rešavano na osnovu odluka Badenterove komisije.

S druge strane, ako je republičke granice priznalo kao državne, ovo arbitražno telo se tu zaustavilo, tako da nigde nije postojao pravni osnov za dalja cepanja na manje jedinice, što sada pokušavaju da čine vlasti u Prištini. Jer, Kosovo nije bilo republika, već samo pokrajina. 

UKINUO SMRTNU KAZNU

Badenter je u Francuskoj poznat i po tome što je 1981. godine u ime vlade od skupštine zatražio i ostavario ukidanje smrtne kazne u ovoj zemlji. U domovini je bio veoma cenjen kao pravnik i političar, a francuski predsednik Emanuel Makron je najavio i nacionalni ispraćaj Badentera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave