KINA UPOZORAVA AMERIKU: Vašington preko kontrole interneta i operativnih sistem krade podatke

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 00:00

KINA je pozvala SAD da odmah zaustave "opasnu i neodgovornu" praksu pokretanja neselektivnih sajber napada koji ugrožavaju bezbednost, saopštio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

КИНА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ: Вашингтон преко контроле интернета и оперативних систем краде податке

Foto Shutterstock

Govoreći o dva izveštaja u kojima je detaljno otkrivena strategija američke vlade u vezi sa sajber odvraćanjem i neselektivnim sajber napadima na saveznike SAD i druge zemlje, on je rekao da veliki broj slučajeva govori o tome kako američka vlada koristi svoju "nadmoć i prevlast" da deluje bezobzirno u sajber prostoru, što dovodi u opasnost međunarodno pravo i poredak u sajber prostoru, ugrožava sajber mir i bezbednosti, i šteti bezbednosnim i razvojnim interesima Kine i drugih zemalja, prenela je agencija Sinhua.

-Sa neuporedivom kontrolom nad globalnim internet resursima, poznato je da je američka vlada isključila zemlje sa interneta, nanevši ozbiljnu štetu njihovoj društvenoj stabilnosti i ekonomskoj sigurnosti, rekao je Vang i dodao da Vašington koristi svoju dominaciju nad globalnim operativnim sistemima i internet uslugama za masovno, neselektivno praćenje i krađu podataka, kršeći pravo na privatnost građana mnogih zemalja.

On je istakao da je američka vlada "očigledno podržala" organizacije koje izvode sajber-napade, kako bi oni takve napade izvodili na vladine agencije, važne organizacije i kritičnu infrastrukturu mnogih zemalja u svetu, uključujući saveznike SAD.

-Bez preterivanja, SAD su izvor broj jedan sajber rizika i izazova. Nijedna zemlja na svetu ne može da se izoluje od pretnje američkog sajber napada, rekao je Vang.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)