UKRAJINSKI OBAVEŠTAJCI U PROBLEMU: Ponovo prebrojali ruske rakete - Stanje isto, kao da ih ne koriste (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 02. 2024. u 22:21

JOŠ u novembru mesecu, spikerka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da ruska vojska ima raspoređeno moćno čvorište na poluostrvu Krim.

УКРАЈИНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ У ПРОБЛЕМУ: Поново пребројали руске ракете - Стање исто, као да их не користе (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Tada je saopštila zanimljiv podatak, kako Ruska Federacija akumulirala preko 800 projektila na Krimu za, kako je tvrdila, napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Sada, prema najnovijim podacima koji stižu iz Ukrajine, stanje je ostalo nepromenjeno.

U izveštaju Glavne obaveštajne uprave (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, koji je predstavljen danas, 01.02.2024, pokazuje se da ruske trupe trenutno imaju više od 800 operativno-taktičkih i strateških raketa. Većina njih, odnosno 375, su balističke i krstareće rakete namenjene za kopnene komplekse Iskander-M.

Prema podacima koje je iznela vojna obaveštajna služba Ukrajine, ruska vojska pored 375 raketa Iskander poseduje i 218 krstarećih raketa Kalibar, 144 rakete H-22/32, 63 hipersonične rakete Kindžal i 42 strateške H-101 odnosno H-555.

Komentarišući izveštaj ukrajinske vojske, ruski izvori su ukazali da su specijalne službe Ukrajine nekoliko puta pogrešile u pogledu broja raketa koje poseduju ruske snage. Tako su ukrajinski zvaničnici u više navrata tvrdili da su ruske zalihe raketa iscrpljene ili da je potencijal ruskog Vojnoindustrijskog kompleksa sveden na nulu.

Međutim, krajem prošle i početkom ove godine takve izjave su potpuno opovrgnute i protivrečene samim razvojem rusko-ukrajinskog sukoba.

Oružane snage Rusije izvele su nekoliko masivnih raketnih napada na vojne objekte u Ukrajini, uništavajući proizvodne pogone, skladišta, komandna mesta ili mesta koncentracije ukrajinskog osoblja i stranih plaćenika. Napadi su, kako su se događali, uzastopno okarakterisani kao najveći od početka sukoba.

Ruska strana je nedavno pokazala da je, uprkos međunarodnim sankcijama, sposobna da brzo popuni zalihe balističkih i krstarećih raketa. Industrija je minimum udvostručila proizvodnju projektila, uključujući i protivvazdušne rakete, koje su u nekim slučajevima korišćene i za napade na kopnene ciljeve.

Pored projektila, pretpostavlja se da ruske trupe i dalje poseduju enormne količine raznih vrsta avio-bombi, od kojih neke datiraju čak iz sovjetskog doba. Te bombe su konvertovane postavljanjem kompleta za klizanje i upravljanje (UMPK), koji omogućavaju letelici da pokrene napade izvan dometa protivničke protivvazdušne odbrane.

Treba napomenuti da je od početka eskalacije sukoba u Ukrajini ruska vojska izvela mnoštvo masovnih napada na ciljeve na ukrajinskoj teritoriji, od kojih je svaki uključivao desetine ili čak stotine projektila raznih tipova.

Međutim, efikasnost gađanja nije bila stoprocentna. Pojedine ruske rakete su ili promašile svoje ciljeve ili ih je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Istovremeno, postoji mogućnost da rusko istraživanje takođe nije funkcionisalo na odgovarajući način koji bi obezbedio efektivno određivanje ciljeva koji će biti pogođeni. Podsetimo, Ukrajina je 1,7 puta veća od, na primer, Nemačke.

Inače, činjenica je da, posle skoro dve godine sukoba, ukrajinska vojska i dalje poseduje naoružanje sovjetske i ruske proizvodnje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane poput S-300 ili Buk, ali i avione Su-24 i Mig-29, ili operativno-taktičke rakete Točka-U.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!