JOŠ 34 ZEMLJE ŽELE DA SE PRIDRUŽE MOĆNOM SAVEZU: Širenje BRIKS-a omogućava Moskvi da se bori protiv zapadne izolacije

Novosti online

01. 02. 2024. u 16:20

TRIDESET četiri zemlje pokazuju interesovanje za ulazak u BRIKS. Ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor saopštila je to na sastanku sa novinarima, ne precizirajući o kojim zemljama govori, prenosi Si-En-En.

ЈОШ 34 ЗЕМЉЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ МОЋНОМ САВЕЗУ: Ширење БРИКС-а омогућава Москви да се бори против западне изолације

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako navodi TV kanal, Rusija je prihvatila prijave novih potencijalnih učesnika. Ove godine je postala predsedavajući grupe, koja je značajno proširila svoj globalni uticaj kada je uključila Iran, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Etiopiju i Egipat.

BRIKS se pozicionira kao odgovor globalnog juga Grupi 7. Širenje organizacije se stoga široko smatra pobedom Pekinga i Moskve, koji nastoje da promene međunarodni sistem za koji veruju da nepravedno dominira Vašington, primećuje Si-En-En.

Kina igra aktivnu ulogu u promovisanju BRIKS-a. Lider zemlje Si Đinping promoviše alternativni svetski poredak, uspostavljajući bliža partnerstva sa ključnim globalnim igračima od Rusije do Bliskog istoka i jačajući međunarodne organizacije u kojima Peking ima uticaj.

Širenje grupe i kontinuirano interesovanje za nju iz desetina drugih zemalja takođe je podsticaj za Rusiju, od koje Zapad nastoji da se diplomatski i ekonomski distancira. Pozicija Moskve kao predsedavajućeg BRIKS-a omogućiće Putinu da odgovori ovoj izolaciji i predstavi se kao ključni igrač u široj diplomatskoj areni, naglašava Si-En-En.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024