TRAMP ODLUČAN: Traži od Vrhovnog suda da poništi njegovu diskvalifikaciju u Koloradu

Tanjug

19. 01. 2024. u 00:09

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp zatražio je danas od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Vrhovnog suda u Koloradu kojom je diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora u toj saveznoj državi.

ТРАМП ОДЛУЧАН: Тражи од Врховног суда да поништи његову дисквалификацију у Колораду

FOTO: Tanjug/AP

- Vrhovni sud Kolorada doneo je odluku da predsednik Donald Džej Tramp ne može da obavlja funkciju predsednika jer je 'učestvovao u pobuni' protiv Ustava Sjedinjenih Država i da je to učinio nakon polaganja zakletve u kojoj je rekao da će poštovati ustav. Postavlja se pitanje: da li je Vrhovni sud Kolorada pogrešio kada je naredio da se predsednik Tramp isključi sa predsedničkih predizbornih izbora 2024 - upitali su Trampovi advokati u podnesku Vrhovnom sudu SAD.

Dodaju da se u više od 30 saveznih država ulažu napori da se Tramp ukloni sa glasačkih listića za unutastranačke i predsedničke izbore "na osnovu sličnih razloga".

- Temeljni princip naše predstavničke demokratije je da narod treba da izabere koga želi - navodi se u podnesku.

Trampovi advokati ističu da Vrhovni sud SAD treba da "brzo i odlučno okonča pokušaje diskvalifikacije" bivšeg predsednika sa izbora i dodaju da bi, u suprotnom, moglo da dođe do "haosa" u Sjedinjenim Državama.

Tramp je krajem decembra i početkom januara, odlukama Vrhovnih sudova tih država, uklonjen sa biračkih listića u Koloradu i Mejnu na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su "učestvovali u pobuni".

Tramp i njegov tim, sa druge strane, odbacuju navode da je bivši predsednik učestvovao u pobuni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave