JURIŠ RUSKIH “NOĆNIH LOVACA”: Neotkriveni broj helikoptera RuAF Mi-28N je raspoređen u Donjecku

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

12. 01. 2024. u 19:01

IZVEŠTAJI od 9. januara otkrivaju da je ruska vojska poslala jurišne helikoptere Mi-28N da unište ukrajinske baze i mesta okupljanja jurišnih trupa u Donjecku.

ЈУРИШ РУСКИХ “НОЋНИХ ЛОВАЦА”: Неоткривени број хеликоптера РуАФ Ми-28Н је распоређен у Доњецку

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Dubina operacija ostaje nejasna, jer je Ministarstvo odbrane potvrdilo da su „svi ciljevi uništeni“, ali nije detaljno opisalo razmere ofanzive ili vrstu raspoređenog oružja.

Donjeck je bio žarište intenzivnog sukoba, a u nedavnim izveštajima od 7. januara se navodi da su ukrajinske snage pretrpele značajan gubitak od preko 300 vojnika za manje od jednog dana. Ovi izveštaji su u skladu sa prilivom ukrajinskih izvora koji takođe dokumentuju eskalaciju stope smrtnosti, posebno među njihovim vojnicima.


NEPOVOLjAN UKRAJINSKI POLOŽAJ

Nedostatak ukrajinskih raketnih rezervi zemlja-vazduh stavlja jedinice na frontu u nepovoljan položaj, jer im nedostaju odgovarajući odbrambeni mehanizmi. Ova praznina omogućava eksploataciju jurišnih helikoptera i borbenih aviona neprijateljskih snaga, dopunjujući značajnu i sve veću superiornost Rusije u vatrenoj moći. Zajedno sa njihovom artiljerijom i raketama zemlja-zemlja, pritisak nadmašuje ukrajinske jedinice na frontu.

Foto: Printscreen

Ukrajinska ograničenja municije u poslednjih nekoliko meseci značajno su smanjila otpornost njihovih artiljerijskih jedinica, uključujući njihove glavne mehanizovane brigade. One su zbog velike nestašice smanjile upotrebu municije. Očekivanja da će se situacija pogoršati su velika, s obzirom na prestanak američke vojne pomoći nakon što je poslednji paket naoružanja isporučen u decembru.


RUSKI MI-28

Ruski Mi-28 je moderan jurišni helikopter, koji je nasledio Mi-24 iz sovjetske ere, koji se smatra uporedivim sa najvećim jurišnim helikopterom NATO-a, AH-64 Apač. Poslednje učešće ovih helikoptera u Ukrajini predstavlja značajnu tačku za zabrinutost.

Dok su Sjedinjene Države odlučile da modernizuju svoje postojeće Apače, Rusija je odlučila da generiše potpuno nove modele helikoptera za 21. vek, MI-28 i Ka-52. Ovaj hrabar poduhvat dao im je brojne prednosti u odnosu na međunarodne konkurente.


MI-28 NAORUŽANjE

Svaki MI-28 poseduje impresivnu nosivost, sposobnu da nosi do 16 protivtenkovskih projektila ili 80 raketa od 80 mm. Oni pokazuju izuzetne letne sposobnosti, naglašene njihovom jedinstvenom sposobnošću da lebde unazad. U poređenju sa Apačom, oni pokazuju superiornu vatrenu moć, poboljšanu preživljavanje i jednostavniji proces održavanja.

Na ratištima Ukrajine, MI-28 je pretežno naoružan raketama 80mm i 122mm zajedno sa protivtenkovskim vođenim raketama 9M120 Ataka i LMUR. Prva zabeležena upotreba projektila LMUR bila je u januaru 2023. godine, nudeći domet od 15 km i integrišući inercijalno, satelitsko i optičko navođenje za besprekornu preciznost.

Najnovija iteracija ruskog jurišnog helikoptera, Mi-28NM, testirana je u borbi protiv pobunjenika u Siriji počevši od 2016. Veruje se da je zastrašujući učinak prikazan u ovim operacijama značajno uticao na odluku Ministarstva odbrane da potpiše ugovore za nabavka dodatnih 98 jedinica do 2027. godine.


O Mi-28NM

Ključne nadogradnje Mi-28NM uključuju integraciju motora VK-2500P, povećanje brzine za 13 procenata, dodavanje senzora za sveobuhvatnu vidljivost i poboljšanja kontrola paljbe i mogućnosti vazduh-vazduh.

2023. godine, jurišni helikopteri ruske vojske Mi-28 i mornarice Ka-52 dobili su značajnu snagu protiv ukrajinskog oklopa od juna 2022. nadalje. Ovo je bio odgovor na ofanzivu velikih razmera koju su pokrenule ukrajinske vojske i pridružene paravojne snage protiv ruskih objekata.

Sedmog avgusta, Sergej Čemezov, glavni šef Rosteka, koji je državni odbrambeni gigant, najavio je ogroman skok u njihovoj proizvodnji vojnih helikoptera 2022. u okviru Državnog naloga za odbranu. Impresivan broj od 296 helikoptera sišlo je sa proizvodne trake, više nego dvostruko u odnosu na 134 proizvedena prethodne godine. To je ogroman porast proizvodnje od 55%.


 

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)