RAT U UKRAJINI: : Ruska ofanziva stala kod Kupjanska, pomaci kod Bahmuta, Avdejevke i u Zaporožju; Pregovori SAD i Kijeva (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 01. 2024. u 08:04 >> 02:45

RAT u Ukrajini - 688. dan. Borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, ka krasnolimanskom i kupjanskom frontu. Bela kuća je saopštila da je američka pomoć Ukrajini zaustavljena. Dmitrij Medvedev je upozorio na nuklearni odgovor, ako Ukrajina napadne lokacije za lansiranje raketa. Volodimir Zelenski kaže da Rusija traži taktički napredak pre Putinove kandidature.

РАТ У УКРАЈИНИ: : Руска офанзива стала код Купјанска, помаци код Бахмута, Авдејевке и у Запорожју; Преговори САД и Кијева (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto EPA/Profimedia

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruska ofanziva stala kod Kupjanska, mali pomaci kod Bahmuta, Avdejevke i u Zaporožju (VIDEO/MAPA)


Na Kupjanskom pravcu nema značajnih promena. Ruska ofanziva je praktično stala, a situacija kod Sinkovke se ne menja već nekoliko meseci. Za to vreme, ukrajinske oružane snage su uspele da akumuliraju značajne snage na ovom pravcu. Međutim, to ne znači da će Oružane snage Ukrajine krenuti u ofanzivu. Odbrambene linije VSU se već grade u oblasti Kupjanska. Ukoliko Oružane snage Ukrajine uspeju da dobiju na vremenu i izgrade utvrđenja, postoji velika verovatnoća da će deo kontingenta VSU biti prebačen na druge, problematičnije sektore fronta.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Soledara, ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na bokove Bahmuta. Istovremeno, kao i ranije, glavna meta ruske grupe je Časov Jar. Uprkos opštem padu kvaliteta ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima, aktivno napredovanje Oružanih snaga Rusije otežava težak teren, kao i gusta linija utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. Suprotno nekim izjavama, VSU ne nedostaje municije, kao ni FVP dronova, što takođe utiče na napredovanje ruskih jedinica. Istovremeno, borbe su nastavljene na južnom krilu u oblasti Klešćejevke i Andrejevke.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu kod Avdejevke, ofanzivne akcije su usporile neko vreme. VSU pokušava da izvrši kontranapad sa strane Berdiča. Istovremeno, stižu informacije o blagom napredovanju Oružanih snaga Rusije južno od postrojenja za tretman. U jugozapadnom sektoru borbe su lokalnog karaktera.


Na Donjeckom pravcu Oružane snage Rusije nastavljaju da izvode ofanzivna dejstva zapadno i jugozapadno od Marjinke prema Pobedi i Georgijevki. U isto vreme, bilo je izveštaja o blagom napredovanju ruskih trupa severno od Marjinke, ali ova informacija zahteva pojašnjenje.

Ilustracija telegram rybar



U međuvremenu, ukrajinske oružane snage nisu prestale da udaraju na Donjecku aglomeraciju. Pod vatrom VSU su bili Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug Donjecka, Makejevka, Gorlovka, Jasinovatski okrug, kao i selo Golmovski. U Golmovskom, zaposleni Državnog jedinstvenog preduzeća DNR „Regionalna kompanija za snabdevanje energijom“ našli su se pod vatrom VSU, nakon čega su Oružane snage Ukrajine namerno napale bespilotnom letelicom vozilo hitne pomoći koje je stiglo. Prema lokalnim vlastima, ukupno u Gorlovki i Golmovskom tokom granatiranja najmanje devet civila je povređeno, a dve osobe su poginule.

Na pravcu Ugljedara se nastavljaju teške borbe za Novomihajlovku: Oružane snage Rusije uspele su da napreduju ka severoistoku, a unutar samog naselja Vazdušno-kosmičke snage Ukrajine i artiljerija rade na položajima Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno se nastavlja ofanziva na južnom krilu, gde ruske trupe pokušavaju da zauzmu šumske pojaseve na putu za Konstantinovku. Pored toga, vrše se napadi na koncentracije snaga VSU u obližnjim naseljenim mestima, a Pobeda je bila gađana tokom celog dana.

U sektoru Vremjevskog nastavljaju se pozicione borbe duž cele linije dodira. Ruske trupe su poslednjih dana uspele da prošire zonu kontrole severno od Oktjabrskog i Staromlinovke. Takođe je bilo pokušaja da se probije odbrana VSU zapadno od Staromajorskog kod jaruga Gruševataja. Zauzvrat, napadi ukrajinskih oružanih snaga iz Staromjorskog nisu bili uspešni.

Ilustracija telegram rybar


Na Zaporoškom pravcu, borbe se nastavljaju kod Rabotina, gde ruske trupe postepeno istiskuju VSU iz njihovih okupiranih uporišta. U blizini Verbovoga, zbog lošeg vremena, vode se pozicione borbe, jedinice Oružanih snaga Rusije su u malim jurišnim grupama odbile napad Oružanih snaga Ukrajine. Bilo je izveštaja o napredovanju ruskih trupa u blizini sela Nesterjanka, kroz koje prolazi jedan od pravaca ka Orehovu: ako se informacija potvrdi, to znači nastanak novog dela fronta.
Pored toga, pogođene su akumulacije ljudstva i tehnike VSU u oblastima Rabotino i Verbovoij. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine su iz MLRS-a gađale grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti. Preliminarni rezultati i detalji granatiranja nisu poznati.

Na Hersonskom pravcu situacija ostaje ista: pozicione bitke se vode u Krinkiju i na ostrvima. Pogoršanje vremenskih prilika na ovom području dovelo je do smanjenja ionako žalosnih borbenih sposobnosti VSU. Tako zamrznuti kanali ograničavaju mogućnosti isporuke kumulativne municije i prebacivanja ljudstva, a položaji Oružanih snaga Ukrajine u zoni mostobrana se ne zagrevaju. To dovodi do toga da mnogi pripadnici ukrajinskih formacija dobiju promrzline.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine nastavljaju svakodnevno granatiranje naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Tokom proteklog vremena, Aleški, Krinki, Peščanovka, Kozački logori, Sagi i Novi logori bili su pod vatrom. Na desnoj obali Dnjepra, prema pisanju ukrajinskih medija, Oružane snage Rusije izvele su artiljerijske udare na Herson, Zolotaju Balku, Tjaginku i Ivanovku.

Kličko: Eksplozije u Kijevu

Eksplozije se čuju na periferiji Kijeva, a snage protivvazdušne odbrane rade tokom napada ruskih dronova, saopštio je gradonačelnik prestonice Vitalij Kličko.

-Eksplozije na periferiji glavnog grada. PVO radi, napisao je Kličko na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Ranije je u Kijevskoj oblasti i prestonici objavljena vazdušna uzbuna zbog napada ruskih dronova, saopštila je Kijevska vojna uprava.

Foto: Tviter printskrin/@berlinaffaires

-Snimljeno je kretanje neprijateljskih bespilotnih letelica! Snage protivvazdušne odbrane rade u ovoj oblasti, navodi se u objavi na Telegramu.

Prethodno je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine javilo da su ruske trupe lansirale jurišne dronove tipa Šahed iz severnog pravca.

 

Zelenski i Sunak obilaze ranjenike

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i britanski premijer Riši Sunak posetili su ukrajinske vojnike koji se leče u jednoj od kijevskih zdravstvenih ustanova.

-Predsednik i šef britanske vlade pitali su branioce odakle su došli, u kojim pravcima su branili Ukrajinu od neprijatelja, pod kojim okolnostima su povređeni, navodi se u saopštenju Kabineta ukrajinskog predsednika, prenosi Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

Napominje se da je glavni lekar medicinske ustanove detaljno govorio o lečenju svakog od boraca.

Vojnici su naveli da su služili u Kupjanskoj i Zaporoškoj oblasti i kod Avdijevke.

 

Francuski ministar u Kijevu

Novoimenovani francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne je na putu za Ukrajinu, svoje prvo zvanično putovanje, izjavila su danas tri diplomatska izvora jer Pariz želi da uveri Kijev da ima njegovu podršku u ratu sa Rusijom koji se bliži svojoj drugoj godišnjici.

Foto Tanjug/AP


Vazdušna opasnost ponovo u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Kijevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.


Vašington pregovara s Kijevom o garancijama bezbednosti

SAD nastoje da potpišu s Ukrajinom sporazum o garancijama bezbednosti, počele su bilateralne konsultacije o tom pitanju s ukrajinskom vladom, izjavila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

 


Vazdušna opasnost u osam oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost je objavljena u Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

General Sirski: Trebaju na američki A-10 "lovci tenkova"

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandr Sirski izjavio je danas da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa.

Foto Master Sgt. Blake R. Borsic

 


London će finansirati proizvodnju još hiljadu dronova za Kijev

Velika Britanija će dodeliti Ukrajini 255 miliona dolara u cilju proizvodnje još hiljadu dronova, izjavio je britanski premijer Riši Sunak na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ranije je Sunak objavio da će njegova zemlja dodeliti Kijevu najveći jednokratni paket vojne pomoći u visini od 3,2 miliona dolara.

Foto Tanjug/AP


 

 

Švedska haubica kod Kupjanska

Samohodna haubica švedskog porekla „Arčer“ snimljena je nedaleko od Kupjanska. Ovaj točkaški artiljerijski sistem smatra se jednim od najboljih na svetu. Švedska je prošle godine najavila predaju 8 komada oruđa Ukrajini, a do primopredaje je došlo u novembru prošle godine.

Oruđe je snimljeno 15 kilometara od linije kupjanskog fronta. Na tom delu fronta se trenutno vode pozicione borbe i posle većih ruskih osvajanja linije poslednjih meseci miruju. Neobično je da ovo izuzetno vredno oruđe dejstvuje nekažnjeno sa tako male udaljenosti od prve linije fronta.

Oruđe se nalazi u sastavu 45. artiljersijke brigade koju je posetio i glavnokomandujući oružanih snaga švedske Mikael Bjuden.

Foto: Printksrin/Jutjub/Extreme World

Ruski udari bombama od 1500 kg po mostobranu na Dnjepru

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su metu na desnoj obali Dnjepra koristeći jedrilicu FAB-1500M54. Na internetu su se pojavili snimci samog napada.

Važno je napomenuti da se iz ukrajinskih izvora pojavila poruka o upotrebi avionske bombe od strane Rusa opremljene univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK). Ovaj modul pretvara bombu koja slobodno pada u planirajuću bombu.

Prethodno je prikazana fotografija nove municije na nosačima naoružanja frontovskog bombardera Su-34.

Na nosu bombe je postavljen obloga za smanjenje otpora vazduha. Pre toga, tvrdi ukrajinski autor, ruska avijacija je već koristila manju municiju FAB-250 i FAB-500 sa UMPK. Napominje se da se poklopac kućišta FAB-1500 po izgledu razlikuje od sličnog uređaja na FAB-250.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Ekspert iz Ukrajine napominje da nema informaciju o tome koliko masovno ruska odbrambena industrija proizvodi UMPK za jednu i po tonu vazdušnih bombi, kao ni koliko efikasno deluju. Ali, sudeći po gornjim snimcima, oni su već počeli da nanose štetu Ukrajincima.

Ukrajinski ekspert sumnja da bi uređaj za tehničko planiranje mogao da se prilagodi tako teškoj bombi. Ali na kraju ipak zaključuje da je Zapad jednostavno dužan da brzo odgovori na pojavu teške planirajuće bombe od strane Rusa. Autor navodi da Ukrajina treba hitno da obezbedi sisteme PVO velikog dometa, lovce F-16 i rakete ATACMS velikog dometa.


Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu nedelju

Na donjeckom pravcu ruske snage su za nedelju dana odbile šest napada Ukrajinaca i tom prilikom likvidirali 1.785 ukrajinskih vojnika i uništile pet tenkova, 20 oklopnih vozila, između ostalog i dva američka vozila „bredli“.

Ruske snage zauzele su bolje položaje u zaporoškom pravcu, a u tim borbama snage Kijeva ostale su bez 230 vojnika. Takođe, odbijen je i napad ukrajinske 3. brigade nacionalne garde u blizini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Pored ljudstva, Kijev je ostao i bez tri tenka, 10 oklopnih vozila, 17 automobila i tri artiljerija.

Foto društvena mreža Iks/WarVehicle

Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su 27 napada i kontranapada Ukrajinaca. Pored toga, ruske snage su poboljšale svoje položaje tako što su napravili proboj po centralnom delu fronta. Gubici Kijeva za proteklu sedmicu u tom pravcu iznosili su preko 585 vojnika, tri tenka, 14 oklopnih vozila i 18 automobila.

Ruska avijacija je za proteklu sedmicu oborila ukrajinske avione Su-27 i Su-25, kao i jedan helikopter Mi-8.

Ruske raketne snage izvele su masovne napade na ukrajinske objekte, a glavne mete su bila preduzeća koja su se bavila remontom i modernizacijom aviona, dronova, oklopnih vozila, višecevnih raketnih lansera i artiljerija. U napadima su korišćene hiperzvučne rakete „kinžal“.

 

 

Ništa od isporuke lovaca F-35 Ukrajini?

Male su šanse da će Ukrajina ikada dobiti američke lovce pete generacije "F-35", jer Rusi imaju veoma jaku PVO, pa američke vlasti strahuju da će avion ili njegovi delovi pasti u ruke ruske vojske - navodi medij "Nacionalni interes".

SAD se jako plaše da će najnaprednije američke letelice pasti u ruke Rusije ili Kine, te je isporuka ovih lovaca Ukrajini isključena, bar u dogledno vreme.

Rusija ima veoma jaku protivvazdušnu odbranu, a čak i fragment oborenog "F-35" može da pruži mnogo informacija o "tajnim" tehnologijama koje se koriste u ovoj letelici.

"F-35 će neminovno biti oboren. Obaranjem tog aviona Rusija će dobiti priliku da proučava tehnologiju lovca, a svaka tehnička informacija biće pobeda Moskve", piše "Nacionalni interes".

Medvedev - Britanske trupe u Ukrajini bi značile objavu rata Rusiji

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi raspoređivanje bilo kog britanskog vojnog kontingenta u Ukrajini značilo objavu rata Rusiji.

Komentarišući posetu britanskog premijera Rišija Sunaka Kijevu, Medvedev je upitao kako bi zapadna javnost reagovala da se Sunakova delegacija nađe na udaru kasetne municije, podsećajući da se to dogodilo gradu Belgorodu na jugu Rusije.

London povećava vojno finansiranje Ukrajine

London i Kijev potpisaće „istorijski“ sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, a Velika Britanija će takođe povećati vojno finansiranje Ukrajine, saopštio je Rojters, pozivajući se na kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka.

Sunak je već stigao u Kijev i poručio je da podrška Londona Kijevu neće oslabiti.

„Velika Britanija će pružiti Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 2,5 milijarde funti u 2024-2025. godini“, saopštila je televizija „Skaj njuz“. Reč je o narednoj finansijskoj godini koja počinje u aprilu. Kako je precizirano, to je 200 miliona više nego u prethodne dve godine.

Zaharova - Plenidba ruske imovine "piraterija 21. veka"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao "pirateriju 21. veka" plan SAD da zaplene do 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi pomogle obnovu Ukrajine.

U saopštenju se navodi da će Moskva oštro uzvratiti ako se to dogodi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je SAD da pokušavaju da stvore "pravno pokriće" kako bi ukrale rusku suverenu imovinu, što je potez na koji je Moskva više puta upozoravala da predstavlja kršenje međunarodnog prava i potkopava globalni finansijski sistem.

"Krađa državne, privatne i javne imovine postala je zaštitni znak Anglosaksonaca. Vašington i London to rade decenijama. Pre toga se zvalo piraterija, ali je onda legalizovano. Sada je to, po mom mišljenju, piraterija 21. veka", rekla je Zaharova novinarima.

Nariškin - Vašington pravi "petu kolonu" za izbore

SAD planiraju da u Rusiji naprave "petu kolonu" od američkih diplomaca - tvrdi Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe.

"U te svrhe, u državama koje se graniče sa Rusijom treba da krenu određeni treninzi", navodi Nariškin.

Pozivajući se na statistiku američkog Stejt departmenta, on ističe da ukupan broj stipendista obrazovnih i kulturnih američkih programa kao što su "Ases", "Fleks", "Advans", "Global UGRAD", "Vork end travel USA" i "Fulbrajt" dostiže više od 80.000 osoba.

U Vašingtonu smatraju da od njih mogu napraviti okosnicu "pete kolone" te da ih, uz potrebnu obradu, mogu angažovati za nove sankcione mehanizme.

"Sve više pitanja o astronomskim sumama za Kijev"

Sve više zvaničnika u SAD postavlja pitanje da li su astronomske sume novca za podršku Ukrajini efikasno potrošene, rekeo je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vidimo da se u SAD nastavljaju unutrašnje debate i unutrašnji procesi, sve više predstavnika političkog establišmenta zanima - a to je fundamentalno pitanje - gde se troši njihov novac američkih poreskih obveznika i da li su astronomske sume koje su potrošene za prošlu godinu date kijevskom režimu", naveo je Peskov.

On je istakao da se Amerikanci pitaju da li su ovi iznosi pomogli u postizanju nekih rezultata.

Višestruki napadi na Belgorodsku oblast

Ukrajinske oružane snage ispalile su 14 različitih vrsta projektila na rusku Belgorodsku oblast u protekla 24 časa, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom "Telegram" kanalu.

"U Volokonovskom okrugu, neprijatelj je ispalio dvije minobacačke granate na periferiju sela Stari. Nije bilo štete. Selo Tišanka su pogodile dve neprijateljske bespilotne letelice. Nije bilo žrtava, ali je oštećen objekat za strujno napajanje", naveo Gladkov.

U Belgorodskom okrugu, selo Ustinka je pet puta granatirano iz bacača granata "SPG-9". Takođe u Ustinci, ukrajinska vojska izvršila je napad dronom kamikazom.

Pomoć SAD za Ukrajinu je obustavljena

Saopštila je ovo Bela kuća, navodeći da se nastavljaju pregovori o paketu za bezbednosne mere na granici.

Ukrajinski dron-kamikaza pogodio kombi hitne pomoći, ima poginulih

U selu Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici ukrajinski dron-kamikaza pogodio je kombi hitne pomoći.

Kako prenose gradonačelnik Gorlovke, dvoje ljudi je poginulo, a ranjena su i tri medicinska radnika.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u pet ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost u jutarnjim časovima objavljena je u pet ukrajinskih regiona, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Reč je o Harkovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a sirene su se aktivirale u 8.26 po lokalnom vremenu.

Za sada nema informacija šta su mete gađanja ruskih raketnih snaga.

Zelenski zabrinut za penzionere zbog nove odluke SAD

Američki političari koji blokiraju izdvajanje pomoći Ukrajini time udaraju na najugroženije kategorije stanovništva – bez pomoći iz inostranstva 12 miliona ukrajinskih penzionera jednostavno može umreti, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

On se osvrnuo na izjavu kandidata za predsednika SAD, guvernera Floride Rona Desantisa koji je kritikovao slanje sredstava iz SAD za isplate plata i penzija u Ukrajini, rekavši da bi američki političar mogao da promeni stav i izdvoji milione ukrajinskoj vojsci.

„Republikanci i ljudi poput njega odbili su da pomažu našim vojnicima sa isplatama plata i rekli su da je to isključivo pitanje za Ukrajinu. A onda kažu da ne mogu da izdvoje pomoć za vojsku jer su zemlja NATO i ne mogu da podržavaju rat. Nisu davali sredstva za plate vojsci, a nama je bila potrebna pomoć za budžet“, rekao je Zelenski tokom posete Letoniji.

Kako je dodao, ukoliko finansijska pomoć od partnera bude kasnila, to će pogoditi ugrožene kategorije stanovništva. Konkretno, po rečima Zelenskog, u Ukrajini ima oko 12 miliona penzionera koji će jednostavno umreti ako im se ne isplati mesečno primanje.

Ukrajinski lider je ocenio da je Desantis mlad „i ne razume šta znači podržavati penzionere“ u zemlji koja je u ratu. On je istakao da je više od 70 odsto novca koji je izdvojen Kijevu za oružje ostao u SAD i ta sredstva su dobili ljudi, uključujući američke penzionere.

„Kada Desantis bude penzioner, lično ću mu sa zahvalnošću pomoći zbog toga što su SAD pomagale našim penzionerima“, obećao je Zelenski.

Uništeni položaji Kijeva, ruska vojska napreduje

Helikopteri jurišno-izviđačke grupacije „Centar“ uništili su ukrajinske položaje vojske na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izveden helikopterima Ka-52.

Takođe, piloti jurišnih aviona Su-25 ruske vojske izveli su napade na ukrajinske položaje na donjeckom pravcu, a kako tvrde iz ruskog vojnog resora, svi ciljevi su pogođeni.

Kada je reč o jedinicama ruskih višecevnih raketnih lansera, oni su izveli napade na kupjanskom pravcu i tom prilikom poboljšali svoje položaje i izveli napade na konvoj kijevskih oklopnih jedinica. Tehnika koja je pogođena, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, ili je uništena ili onesposobljena. Ukupni gubici Kijeva su oko 85 vojnika, dva oklopna pešadijska vozila, tri automobila, kao i jedna samohodna artiljerija „kraba“ poljske proizvodnje.

Više uspešnih operacija ruske vojske na Dnjepru i na donjeckom pravcu

Ruske minobacačke jedinice uništile su ukrajinske položaje na ostrvskoj zoni delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Istovremeno, ruske vazdušno-desantne snage su kod Soledara likvidirale grupaciju ukrajinske pešadije – reč je o četiri ukrajinska vojnika. Pored toga, uz pomoć oklopnih vozila jedna grupa ruske vojske uspela je da zauzme položaje ukrajinske vojske u tom području i da se tu učvrsti.

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je uništila tri privremena položaja ukrajinske vojske, centar za upravljanje dronovima, kao i jedno skladište municije, izjavio je načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Napad je izveden bombarderima, artiljerijama i minobacačima, a u pitanju su položaji ukrajinske 79. desantno-jurišne i 72. mehanizovane brigade u Novomihajlovki, Konstatinovki, Antonovki i Iljinki.

Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sve najnovije vesti iz Jemena pratite na našem BLOGU UŽIVO.

Zelenski: Prekid vatre u ratu sa Rusijom samo će biti od koristi Moskvi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da prekid vatre u ratu Rusije protiv Ukrajine neće dovesti do političkog dijaloga i da bi samo bio od koristi Moskvi.

Obraćajući se novinarima u prestonici Estonije Talinu, tokom turneje po baltičkim zemljama, Zelenski je rekao da bi bilo kakva pauza bila rizik da se dozvoli da se ruske snage pregrupišu i da se poveća snabdevanje municijom, što, kako je naveo, Ukrajina neće rizikovati, preneo je Rojters.

- Pauza ne bi dovela do kraja rata, ne bi dovela do političkog dijaloga sa Rusijom ili sa nekim drugim. I hvala Bogu ovo je sve odlučeno u Ukrajini i neće biti pauze u korist Rusije - rekao je on.

Govoreći kasnije u letonskoj prestonici Rigi, on je rekao je da se Rusija sprema da pokrene ofanzivu uoči predsedničkih izbora u martu.

- Oni žele neke male taktičke pobede pre (izbora) i pripremite se za nešto globalno ili masovno posle - kazao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, situacija na frontu je veoma komplikovana jer Ukrajini nedostaje oružje.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!