HOĆE LI TRAMP USPETI U SVOJOJ NAMERI? Pitanje predsedničkog imuniteta - Vrhovni sud odlučio

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 12. 2023. u 20:47

IZBEGAVAJUĆI za sada političku buru, Vrhovni sud je u petak saopštio da neće odmah odlučiti o ključnom pitanju da li bivši predsednik Donald Tramp ima širok imunitet za akcije koje je preduzeo osporavaju rezultate predsedničkih izbora 2020.

ХОЋЕ ЛИ ТРАМП УСПЕТИ У СВОЈОЈ НАМЕРИ? Питање председничког имунитета - Врховни суд одлучио

FOTO: Tanjug/AP

Sud je bez komentara odbio zahtev specijalnog tužioca Džeka Smita kojim se traži od sudija da zaobiđu normalan proces žalbenog suda i brzo odluče o pravnom pitanju, koje se nalazi u velikoj meri u Trampovom krivičnom gonjenju u Vašingtonu zbog navoda o mešanju u izbore.

Ako bi Tramp pobedio u ovom pitanju, optužbe bi bile odbačene. Ako izgubi, pravni postupak na prvostepenom sudu će se nastaviti, a Tramp će imati i druga pitanja na koja bi mogao da uloži žalbu.

Kao rezultat odbijanja suda da interveniše, Apelacioni sud SAD za okrug Distrikta Kolumbija će se prvo pozabaviti ovim pitanjem, a zakazano je i saslušanje usmene rasprave 9. januara.

Kada taj sud donese odluku, Vrhovni sud bi mogao brzo da reaguje da li da preuzme slučaj.

Tražeći od suda da brzo stupi na snagu, Smit je rekao da slučaj „predstavlja fundamentalno pitanje u srcu naše demokratije: da li je bivši predsednik apsolutno imun na federalno krivično gonjenje za zločine počinjene dok je bio na funkciji“.

Trampovi advokati su u sudskim dokumentima tvrdili da Smit nije dao „nikakav ubedljiv razlog“ zašto bi Vrhovni sud odmah trebalo da stupi ispred žalbenog suda.

Dana 7. decembra, američki okružni sudija Tanja Čutkan sa sedištem u Vašingtonu odbacila je Trampov zahtev za odbacivanje njegove optužnice na osnovu predsedničkog imuniteta i ustavnih osnova. Slučaj je na čekanju dok se Tramp žali na odluku.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)