RAT U IZRAELU: IDF poziva civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa (FOTO)

Novosti onlajn

09. 12. 2023. u 07:16 >> 00:55

RAT u Izraelu ulazi u 64. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ позива цивиле да хитно напусте подручје Кан Јуниса (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Komandant izraelske vojske: Hamasova mreža se raspada

Komandant izraelske vojske Herzi Halevi navodi da se Hamasova mreža raspada.

"Svakog dana vidimo sve više ubijenih i sve više ranjenih terorista, a poslednjih dana vidimo teroriste kako se predaju – to je znak da se njihova mreža raspada, što je znak da moramo da izvršimo jači pritisak", rekao je Halevi.

Njegovi komentari dolaze dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na predlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan (Velika Britanija) i jedan glas protiv (SAD), prenosi Bi-Bi-Si.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

(Reuters, BBC, The Times of Israel)

 

Izrael negirao da su im SAD dale rok da okonča vojnu operaciju u Gazi


 Izrael je večeras odbacio medijske natpise da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila od Tel Aviva da okonča vojne operacije u Pojasu Gaze do kraja godine.

- Amerikanci nisu poslali kranji rok, a i oni sami su negirali da je to tačno. Amerikanci shvataju da nisu u poziciju da kažu izarelskim odbrambenim snagama koliko vremena je potrebno da se ostvari cilj. Ostvarivanje ciljeva se ne može meriti nedeljama ili mesecima, a izraelska vojska će doći do bilo koje tačke u Gazi do koje želi - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi za Kanal 12.

On je rekao da je vojna operacija bazirana na razumevanju da je Izrael krenuo u poteru za Hamasom sa zakašnjenjem od 17 godina.

"Da je Izrael krenuo odmah na tu terorističku grupu kada je dobila kontrolu kad Gazom, cena bi bila znatno manja nego danas. Cena će biti veća, ukoliko se još čeka", poručio je Hanegbi opisujući situaciju u kojoj, kako se navodi, "Izrael nema drugu opciju nego da eliminiše terorističku grupu", uključujući i ubijanje Hamasovog lidera Jahju Sinvara, preneo je Džeruzalem post.

Kada je reč o sukobu sa Hezbolahom, Hanegbi kaže da "situacija severu Izraela mora da bude promenjena.

- Bilo bi bolje da se to uradi diplomatskim putem, a ne vojno, ali Izrael se neće uzdržavati od takve akcije - dodao je on.

Politiko je u petak objavio, pozivajući se na tri izvora iz Tel Aviva, da su SAD dale rok Izraelu da okonča vojnu operaciju u Pojasu Gaze do kraja godine.

 

 

Netanjahu zahvalio SAD na uloženom vetu u SB UN

 

Izraelski pemijer Benjamin Netanijahu zahvalio je SAD zbog toga što su uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

Pozdravljajući američku poziciju kao „tačnu“, Netanijahu u saopštenju kaže da i druge zemlje moraju da shvate da je nemoguće istovremeno podržavati eliminaciju Hamasa s jedne, a s druge strane pozivati na prekid vatre.

Netanijahu je zaključio da će Izrael nastaviti da radi na, kako kaže, eliminaciji Hamasa i postizanja drugih ratnih ciljeva, preneo je Rojters.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana, podseća britanska agencija.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao Savetu bezbednosti u sredu, a u kome je upozorio na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca.

 

 

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi porastao na 97

Još pet izraelskih vojnika ubijeno je tokom borbi na jugu Gaze, time je broj poginulih vojnika tokom kopnene ofanzive na Hamas porastao na 97, saopštila je izraelska vojska.

IDF kaže i da je još 12 vojnika iz nekoliko jedinica teško ranjeno tokom borbi u Gazi u petak i subotu.

(The Times of Israel)

 

IDF poziva civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa


 Izraelska vojska (IDF) uputila je danas palestinskim civilima "hitan apel" da, zbog žestokih borbi koje se vode u i oko grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, napuste veći deo tog područja, javlja CNN.

Stanovnicima četvrti Al-Katiba, Al Mahata i onima centru Kan Junisa, portparol IDF za arapske medije Avihaj Adrai uputio je putem društvene platforme Iks hitan apel da se evakuišu.

- Pozivamo vas da hitno napustite mesto gde se nalazite i krenete prema poznatim skloništima zapadno od Kan Junisa - rekao je Adrai u objavi i naveo pet blokova sa mape koju je IDF objavila.

CNN napominje da nije jasno koliko će ljudi moći da vidi ovaj apel, s obzirom na nedostatak komunikacionih mreža i internet dometa u većem delu Pojasa Gaze, i dodaje  da nije poznato ni na koja skloništa Adrai misli. 

Posle prekida primirja između Izraela i Hamasa prošle nedelje, podseća CNN, Izrael je ponovo pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi i borbe se vode u Kan Junisu.

IDF tvrdi da je Kan Junis "glavno uporište" Hamasa, a u petak je izraelska vojska saopštila da se u tom drugom po veličini gradu Pojasa Gaze, vode borbe "od kuće do kuće".
 

 

Abas: SAD saučesnici u izraelskim ratnim zločinima

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas kaže da je veto Sjedinjenih Američkih Država na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva humanitarni prekid vatre u Gazi, Amerikance učinio saučesnicima u "ratnim zločinima protiv Palestinaca".

- Predsednik Abas je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrednosti i smatra SAD odgovornim za krvoproliće palestinske dece, žena i staraca u Pojasu Gaze - navedeno je u saopštenju Abasove kancelarija.

Abas je potez SAD pripisao američkoj "sramnoj politici koja podržava okupaciju i brutalnu agresiju Izraela".

- Ta politika SAD ih čini saučesnicima u zločinima genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina koje su izraelske okupacione snage počinile nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i Jerusalimu - rekao je Abas.

Upozorio je da je takva politika postala opasna za svet, predstavljajući pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

Abas je naglasio da će Palestina zauzeti čvrst stav u odgovoru na razvoj događaja.

Putin i Sisi razgovarali o situaciju u Gazi

Egipatski i ruski predsednici Abdel Fatah al-Sisi i Vladimir Putin u telefonskom razgovoru su razmotrili situaciju u Pojasu Gaze i pitanje isporuke humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Tokom razgovora su dogovorili nastavak napora za postizanje prekida vatre u sukobu Izraela i Hamasa, saopštio je portparol egipatskog predsednika Ahmed Fahmi.

- Razgovor je bio fokusiran na situaciju u regionu, posebno u Pojasu Gaze, u okolnostima napete političke i humanitarne situacije - saopštio je Fahmi preko Fejsbuka, prenosi Tas.

Foto: Tanjug/AP

 

Iran upozorio UN na mogućnost "nekontrolisane eksploziju" situacije na Bliskom istoku

Iran je upozorio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa na pretnju od "nekontrolisane eksplozije" situacije na Bliskom istoku, nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

- Sve dok SAD podržavaju zločine cionističkog režima i nastavak rata, ne samo da je verovatno da će se rat proširiti, već postoji mogućnost nekontrolisane eksplozije situacije u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan u telefonskom razgovoru sa Guteresom - saopštilo je iransko ministarstvo.

Abdolahijan je pohvalio odluku Guteresa da se pozove na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, ocenivši je kao "hrabru akciju za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", prenosi Tajms of Izrael.

IDF: Tokom noći nastavljene borbe na severu Pojasa Gaze

Borbe izraelske vojske i pripadnika Hamasa nastavljene su tokom noći u severnom delu Pojasa Gaze, uporedo sa vazdušnim napadima, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

IDF kaže da su trupe pešadijske brigade "Kfir" naišle na ćeliju Hamasa u školi u jednom naselju u gradu Gazi. Kako navode, vojnici su ubili naoružane ljude, a kasnije su u učionicama pronašli oružje i vojnu opremu.

Trupe oklopnog korpusa koje deluju sa Padobranskom brigadom pronašle su i uništile tunelski otvor, za koji IDF tvrdi da je deo "široke mreže tunela".

IDF navodi da su trupe brigade "Golani" identifikovale brojne operativce Hamasa sa protivtenkovskim projektilima koji su im se približavali. Vojnici su izveli vazdušni napad, a borbeni helikopter je ubio operativce.

Mornarica je takođe tokom noći izvela udare u Pojasu, uključujući zgradu u kojoj su bili operativci Hamasa, koje su identifikovale kopnene snage. Mornarica je takođe pogodila druge lokacije i plovila koja pripadaju Hamasu, saopštio je IDF.

 

IDF: Pogođeni brojni položaji Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni su tokom noći pogodili brojne položaje Hezbolaha u Libanu, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Među pogođenim ciljevima bilo je nekoliko operativnih centara Hezbolaha.

Izraelska vojska navodi i da je tokom noći identifikovala nekoliko projektila ispaljenih iz Libana na Izrael. IDF nije prijavio nikakve žrtve.

Foto IDF

 

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti: Nemoralan i nehuman stav

Palestinska grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

- Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda - rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, SAD su se više puta odupirale pozivima na prekid vatre, naglašavajući "pravo Izraela da se brani" posle napada Hamasa 7. oktobra.

SAD nisu dale rok Izraelu, ali...

Izraelskoj vojsci je potrebno još tri do četiri nedelje da završi svoju sadašnju ofanzivu u južnoj Gazi i slično vreme nakon toga da završi prvu fazu rata protiv Hamasa, rekao je visoki izraelski zvaničnik odbrane.

Zvaničnik je Aksiosu rekao u izveštaju u petak da, iako SAD nisu dale Izraelu rok za okončanje vojnih operacija u Gazi nakon masakra Hamasa 7. oktobra, Vašington ukazuje Izraelu da vreme ističe.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)