VAPAJ GUTERESA: LJudi u Gazi kojima je naređena evakuacija nemaju kud bezbedno da odu

Tanjug

05. 12. 2023. u 08:25

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da stanovnici Pojasa Gaze kojima je naređeno da se evakuišu nemaju kud bezbedno da odu i ponovo istakao potrebu za nesmetanom i kontinuiranom dostavom humanitarne pomoći.

ВАПАЈ ГУТЕРЕСА: Људи у Гази којима је наређена евакуација немају куд безбедно да оду

FOTO: Tanjug/AP

Generalni sekretar poziva sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, navedeno je u izjavi Stefana Dužarika, portparola generalnog sekretara UN.

UN nastavljaju da apeluju na izraelske snage da izbegnu dalje akcije koje bi pogoršale ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi i da poštede civile od veće patnje. Civili, uključujući zdravstvene radnike, novinare i osoblje UN, kao i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni u svakom trenutku, naglašava se u izjavi.

Dodaje se da je generalni sekretar ozbiljno zabrinut i zbog eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, uključujući intenziviranje izraelske operacije, veliki broj smrtnih slučajeva i hapšenja, porast nasilja među doseljenicima i napade Palestinaca na Izraelce.

Generalni sekretar je ponovio poziv na održivi humanitarni prekid vatre u Gazi i bezuslovno i trenutno oslobađanje svih preostalih talaca.

BONUS VIDEO:

JEMENSKI HUTI U RATNOJ AKCIJI: Gađali dva izraelska broda u Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)