KIRBI OTKRIO NAMERE BELE KUĆE: SAD razmatraju da proglase Hute terorističkom organizacijom

Tanjug

22. 11. 2023. u 00:53

SAD razmatraju da proglase jemenske Hute terorističkom organizacijom, nakon što je ova militantna pobunjenička grupa otela teretni brod, saopštio je večeras portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

КИРБИ ОТКРИО НАМЕРЕ БЕЛЕ КУЋЕ: САД разматрају да прогласе Хуте терористичком организацијом

Foto Tanjug/AP

Rojters navodi da je Kirbijev komentar značajan, jer je jedna od prvih stvari koju je uradio predsednik Džozef Bajden kada je došao na funkciju u januaru 2021. godine skidanje oznake "teroristička organizacija" za Hute, zbog zabrinutosti da bi sankcije mogle da pogoršaju jemensku humanitarnu krizu.

Huti su u nedelju na jugu Crvenog mora oteli brod Galaksi lider, izraelskog vlasnika.

Kirbi je rekao da je posredi "najgrublje kršenje međunarodnog prava" kao i da je "Iran saučesnik" u tome.

- U tom svetlu, počeli smo da razmatramo da Hute proglasimo terorističkom organizacijom i razmatraćemo druge opcije, kako sa našim saveznicima, tako i sa našim partnerima - dodao je Kirbi na konferenciji za novinare, pozivajući Hute da odmah puste brod i posadu.

Teretnim brodom "Galaksi lider", pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanska firma, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom Ungarom.

- Zaplena broda je samo početak - rekao je portparol Huta Mohamed Abdul Salam u nedelju, u saopštenju objavljenom na platformi X (Tviter) i najavio nove pomorske napade dok Izrael ne zaustavi napade na Gazu.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u pokrajini Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku sigurnost Ambrej, napominjući da su među članovima posade Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)