OD AVANGARDA NEMA SPASA: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2023. u 12:01

RUSKE raketne snage ubacile su interkontinentalnu balističku raketu opremljenu hipersoničnim kliznim vozilom "avangard" sa nuklearnom sposobnošću u lansirni silos na jugu Rusije, navodi Rojters pozivajući se na ruske izvore.

ОД АВАНГАРДА НЕМА СПАСА: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Predsednik Vladimir Putin najavio je hipersonično klizno vozilo "avangard" 2018. godine, rekavši da je to odgovor na američki razvoj nove generacije oružja i američkog protivraketnog odbrambenog sistema, podseća agencija.

Putin je predstavljajući "avangard" rekao da udara "kao meteorit" i da nijedan odbrambeni sistem ne može da ga zaustavi.

Kako se približava cilju, klizno vozilo "avangard" se odvaja od rakete i može oštro da manevriše van putanje rakete hipersoničnim brzinama do 27 puta većim od brzine zvuka.

"Avangard" može da dostigne brzinu od oko 34.000 kilometara na sat i napusti Zemljinu atmosferu pre nego što pogodi bilo koju metu u svetu za manje od 30 minuta, navodi "Dejli mejl" i dodaje da Zapad nema sredstava da ga zaustavi.

Televizijski kanal "Zvezda" ruskog ministarstva odbrane prikazao je balističku raketu koja se transportuje do lansirnog silosa u regionu Orenburg u blizini Kazahstana.

Rusija je postavila svoju prvu raketu opremljenu "avangardom" 2019. u istom postrojenju u Orenburgu.

Rusija i Sjedinjene Države, najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog raspada dogovora o kontroli naoružanja koji su nastojali da uspore hladnoratovsku trku u naoružanju i smanje rizik od nuklearnog rata, piše Rojters.

To ih, međutim, nije sprečilo da zajedno sa Kinom razvijaju niz novih sistema naoružanja, uključujući i hipersonične.

 

OPREMANjE STRATEŠKIH SNAGA RAKETAMA AVANGARD

U Orenburškoj oblasti se nastavlja opremanje Jasenske formacije Strateških raketnih snaga Oružanih snaga Rusije hipersoničnim raketnim sistemom "avangard", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane i podelilo snimak transporta i utovara "avangarda" u raketni silos.

"Interkontinentalna balistička raketa se ubacuje u raketni silos pomoću hidrauličkog mehanizma i specijalne opreme koja služi za transport i utovar. Najsloženije tehnološke operacije traju nekoliko sati", naveli su iz Ministarstva.

Za "avangard" je već obezbeđeno mesto sa kog će biti lansiran i druga neophodna infrastruktura, kao i objekti u kojima će se održavati obuka, dežurstvo i prostorije gde će se vojska odmarati.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)