IRANSKA NOBELOVKA POČELA ŠTRAJK GLAĐU: Kivna na režim zbog obaveznog nošenja hidžaba u toj zemlji

Tanjug

06. 11. 2023. u 18:38

DOBITNICA Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi počela je danas štrajk glađu zbog toga što je zajedno sa drugim zatvorenicima onemogućena da dobije medicinsku negu, kao i u znak protesta zbog obaveznog nošenja marama ili hidžaba za žene u zemlji.

ИРАНСКА НОБЕЛОВКА ПОЧЕЛА ШТРАЈК ГЛАЂУ: Кивна на режим због обавезног ношења хиџаба у тој земљи

Foto: AP

Organizacija, koja vodi kampanju "Free Narges Mohammadi", saopštila je da je poslala poruku iz zatvora Evin i "obavestila svoju porodicu da je počela štrajk glađu pre nekoliko sati", preneo je AP.

U njemu se navodi da su Mohamadi (51) i njen advokat nedeljama tražili njen transfer u specijalizovanu bolnicu za negu srca i pluća.

Nije rečeno od čega je Mohamadi patila, iako je se pretpostavlja da ima srćanih tegoba. Mohamadi (51) je odlučila da pojača pritisak na iransku teokratiju zbog njenog zatvaranja, mesec dana nakon što je dobila Nobelovu nagradu za dugogodišnji aktivizam, uprkos dugogodišnjim napadima vlade na nju.

- Narges je protestvala protiv politike Islamske Republike 'obaveznog hidžaba' za iranske žene", kao i da zanemari medicinsku negu bolesnih zatvorenika, što je rezultiralo gubitkom zdravlja i života pojedinaca - navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će Islamska Republika biti "odgovorna za sve što se dogodi Narges“.

U međuvremenu potrebna medicinska pomoć još jednoj zatvorenoj aktivistkinji, advokatici Nasrin Sotoude.

Iran i susedni Avganistan ostaju jedine zemlje koje zakonom obavezuju žene da nose maramu, ili hidžab, kao i da pokriju kosu.

Međutim, od smrti Mahse Amini, sve više žena odlučuje da ga ne nosi uprkos sve većoj kampanji vlasti protiv toga.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!