NJUJORK TAJMS TVRDI: Izrael kuje tajni plan kako da iseli stotine hiljada Palestinaca iz Pojasa Gaze

Novosti online

05. 11. 2023. u 19:51

IZRAEL je pokušao da dobije međunarodnu podršku za evakuaciju civila iz Pojasa Gaze u Egipat, piše Njujork tajms, pozivajući se na diplomate.

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: Израел кује тајни план како да исели стотине хиљада Палестинаца из Појаса Газе

Foto: Tanjug/AP photo

Kako se navodi, Izrael je poslednjih nedelja pokušavao tajno da dobije međunarodnu podršku za preseljenje nekoliko stotina hiljada civila iz Pojasa Gaze u Egipat. Izraelski lideri i diplomate privatno su predložili tu ideju jednom broju stranih vlada, predstavljajući je kao humanitarnu inicijativu koja bi omogućila civilima da se privremeno presele u izbegličke kampove na Sinaju, blizu granice sa susednim Egiptom.

Izvori lista kažu da je većina zemalja kojima se Izrael obratio, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, odbacila predlog zbog rizika da bi takvo masovno raseljavanje moglo postati trajno i destabilizovati Egipat. Egipat i Palestina su takođe odbacili ideju o raseljavanju palestinskih civila, piše Njujork tajms.

Krajem oktobra Asošiejted pres je, pozivajući se na kancelariju izraelskog premijera, izvestio da su vlasti te zemlje priznale da obaveštajna služba ima plana za preseljenje 2,3 miliona stanovnika Gaze u Egipat na Sinajsko poluostrvo. Kako navodi Fajnenšel tajms, Benjamin Netanijaahu je pokušao da ubedi evropske lidere da izvrše pritisak na Egipat da prihvati palestinske izbeglice. Kao odgovor, Egipat je zapretio da će ih poslati Evropskoj uniji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)