"ATOMSKA BOMBA NA POJAS GAZE - JEDNA OD MOGUĆNOSTI" Izjava izraelskog ministra koja je uzdrmala svet

Novosti onlajn

05. 11. 2023. u 10:55 >> 11:21

IZRAELSKI ministar za pitanja i nasleđe Jerusalima Amihaj Elijahu rekao je da je bacanje atomske bombe na pojas Gaze "jedna od mogućnosti" za razvoj sukoba, na šta su vlasti i izraelski političari već osudili takvu izjavu. Ovo je objavio Tajms of Izrael, a prenele su RIA novosti.

АТОМСКА БОМБА НА ПОЈАС ГАЗЕ - ЈЕДНА ОД МОГУЋНОСТИ Изјава израелског министра која је уздрмала свет

Foto: Tanjug/AP photo

Upitan u intervjuu za radio stanicu "Kol Berama" da li atomsku bombu treba baciti na enklavu, ministar nasleđa Amihaj Elijahu je odgovorio da je „ovo jedna od mogućnosti“, piše publikacija.

Osim toga, političar je izrazio neslaganje sa prihvatanjem bilo kakve humanitarne pomoći u Gazu, rekavši da Izrael neće prebacivati humanitarnu pomoć „nacistima“, a „nema neumešanih civila u Gazi“.

Kako navodi izdanje, kasnije je na društvenoj mreži Ks Elijahu pokušao da opovrgne svoje reči i napisao da je svakom zdravom razumu jasno da je primedba o atomskoj bombi bila metaforična.

Oglasila se kancelarija Netanjahua

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je na društvenim mrežama da su Elijahuove opaske „neistinite“ i da Izrael i ID deluju u skladu sa međunarodnim pravom kako bi izbegli povredu nevinih ljudi.

Osim toga, izraelski opozicioni lider Jair Lapid kritikovao je izjave ministra i rekao da bi Netanjahu danas trebalo da otpusti Elijahua.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojnike i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,4 hiljade ljudi, uključujući 300 vojnih lica, a više od 5 hiljada je povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 9 hiljada ljudi, preko 32 hiljade je povređeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, umrlo više od 1,3 hiljade ljudi. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)