"VAŠINGTON VODI KRSTAŠKI POHOD": Lavrov o ruskom odgovoru na razmeštanje nuklearnog oružja SAD u Evropi

Novosti online

26. 10. 2023. u 11:28

RUSIJA je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ВАШИНГТОН ВОДИ КРСТАШКИ ПОХОД: Лавров о руском одговору на размештање нуклеарног оружја САД у Европи

FOTO: TANJUG/ AP Photo/Burhan Ozbilici

- Rukama Zapada u Evropi je uništen sistem poverenja i kontrole naoružanja. Dovoljno je pomenuti izlazak SAD iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, zabrani raketa srednjeg i malog dometa, o otvorenom nebu. Povećani strateški rizici nastaju kao posledica raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u nizu evropskih država i realizacije tzv. zajedničkih nuklearnih misija - rekao je Lavrov na plenarnoj sednici međunarodne konferencije "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" koja se održava u Minsku.

On je istakao da sve to ima destabilizujući uticaj i imajući u vidu sve veće pretnje od strane NATO Rusija je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama.

Vašington, kako je rekao, vodi "krstaški pohod" protiv svih zemalja koje se bore za svoju nezavisnost i nacionalne interese. Agresija protiv Moskve je samo deo toga, konstatovao je ruski ministar.

- Očigledno je da je agresija Zapada protiv Rusije samo deo krstaškog pohoda SAD i njihovih satelita protiv svakoga u međunarodnoj zajednici ko pokazuje samostalnost i bori se za svoje nacionalne interese - naglasio je šef ruske diplomatije.

On je rekao da je očigledna težnja Vašingtona i njegovih saveznika da stvore dugogodišnje žarište u Azijsko-pacifičkom regionu za koje Zapad otvoreno govori kao o zoni odgovornosti NATO.

- Ciljano se diže napetost oko Tajvana. Organizuju se različiti uski formati za vojne pripreme uz učešće Anglosaksonaca i njihovih poslušnih pristalica, imam u vidu AUKUS. Promovišu se tzv. indo-pacifičke strategije s ciljem obuzdavanja Kine, izolacije Rusije i rušenje ravnopravne regionalne arhitekture zasnovane na konsenzusu oko ASEAN-a - naveo je Lavrov.

Takođe je ukazao da SAD u poslednje vreme sa posebnom revnošću nastoje da rašire svoj destruktivni uticaj na centralnu Aziju i južni Kavkaz, a nastavljaju da destabilizuju situaciju na Bliskom istoku.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da razgovara sa Zapadom o evropskoj bezbednosti, ali da se u ovom momentu perspektive za takve kontakte sa većinom država ne razmatraju.

Kako je naveo, geopolitički raspored snaga nastavlja da se menja i to ne u prilog Zapadu i to su počeli da priznaju predstavnici zapadnih elita.

Prema njegovim rečima, međunarodni odnosi preživljavaju epohalne tektonske promene, rađa se pravedniji multipolarni sistem u čijoj je osnovi kulturno-civilizacijska raznolikost sveta.

Ta šarolikost mora biti šira od "vrta" i "džungle", aludirajući na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

- Borelj koji je tu shemu smislio nije pomenuo ni tajgu ni tundru ni centralnoazijske pustinje. Mislim da moramo da ispravimo taj tako uzak pogled na univerzum - rekao je ruski ministar.

Dodao je i da arhitektura nedeljive evropske bezbednosti mora da bude sveobuhvatna i da uzima u obzir interese svih na starom kontinentu, bukvalno od Lisabona do Vladivostoka.

O Ukrajini

Prema njegovim rečima, Ukrajina želi da od Zapada dobije unilateralne garancije bezbednosti, ali tako nešto nema perspektivu.

- To govori i o tome da postoji cilj da se Rusija i Belorusija odvoje od sporazuma koje Zapad želi da postignu na kontinentu - rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i da kijevski režim bez direktnog podsticaja Vašingtona ne bi smeo da se upusti u uništavanje svega ruskog - jezika, obrazovanja, medija, kulture, pravoslavlja.

O Bliskom istoku

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, on je rekao da Rusija poziva na momentalni prekid vatre i na pregovore o izgradnji palestinske države.

- Uz osudu terorističkih akcija i svih drugih postupaka kojima se krši međunarodno humanitarno pravo i nanosi šteta civilima, Rusija poziva na hitan prekid vatre i obnavljanje pregovora o izgradnji nezavisne palestinske države koja je Palestincima svečano obećana pre 75 godina - rekao je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)