FON DER LAJENOVA NASTAVLJA PO STAROM: Uprkos kritikama, još snažnije podržava Izrael i napada Iran

Novosti online

23. 10. 2023. u 10:08

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je svoj snažan proizraelski stav, uprkos kritikama sopstvenih zaposlenih. Uz to, ona je oštro osudila Iran navodeći da raspiruje nasilje i haos na Bliskom istoku, piše "Politiko".

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАСТАВЉА ПО СТАРОМ: Упркос критикама, још снажније подржава Израел и напада Иран

FOTO: Tanjug/AP

Briselski portal podseća da je oko 800 zaposlenih u institucijama Evropske unije krajem prošle nedelje pisalo Fon der Lajenovoj osuđujući što je predsednica EK bila pristrasna dok je govorila o sukobu Izraela i Palestine, zauzevši proizraelsku stranu i ne pominjući podršku EU palestinskoj državnosti u govoru koji je u četvrtak održala u Vašingtonu. Taj neuobičajeni potez zaposlenih u EU nije, međutim, sprečio predsednicu EK da ponovi, pa čak i pojača svoj stav u govoru koji je u nedelju održala podmlatku svoje stranke CDU/CSU. 

Ona je tom prilikom naglasila da izraelska odbrana protiv terorističke grupe Hamas mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali ponovo nije pomenula palestinsku državnost, osvrćući se samo na neophodnost dostavljanja humanitarne pomoći. 

- Nije kontradiktorno zalagati se istovremeno za solidarnost s Izraelom i obezbeđivanje humanitarne pomoći Gazi - rekla je Fon der Lajenova.

Ona je uporedila izraelsku ulogu u sukobu sa onom ukrajinskom u konfliktu sa Rusijom.

- Ovi sukobi imaju nešto zajedničko: to je borba između onih koji žele mir, ravnotežu, slobodu i saradnju i onih koji ne žele ništa od toga jer profitiraju od haosa i nemira - rekla je Fon der Lajenova u govoru mladima u nemačkom gradu Braunšvajgu.

Ona je, takođe, bila veoma kritična prema Iranu istakavši da Teheran stoji iza Hamasa. 

- Iran nema interesa da u ovom regionu zavlada mir. Naprotiv, Iran podstiče nasilje i haos jer to obezbeđuje njegov uticaj - izjavila je Fon der Lajenova. 

Njene opaske mogu se oceniti kao kontroverzne jer iako se Izrael nesumnjivo brani od brutalne agresije terorista Hamasa, povremena vrlo komplikovana i veoma kritikovana politika ove države prema palestinskim naseljima ne bi mogla da se opiše kao uravnotežena ili u interesu mira i saradnje, ističe se u tekstu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)