DA LI ĆE IZRAELCI UĆI U LAVIRINT RUŠEVINA GAZE? Hamas je spremio sva moguća iznenađenja za doček IDF

Novosti online

22. 10. 2023. u 18:30

CEO svet već danima očekuje drugu fazu sukoba Izraela sa Hamasom – famozni, dugo najavljivani ulazak kopnenih snaga u urbane delove Gaze.

ДА ЛИ ЋЕ ИЗРАЕЛЦИ УЋИ У ЛАВИРИНТ РУШЕВИНА ГАЗЕ? Хамас је спремио сва могућа изненађења за дочек ИДФ

Foto Tanjug/AP

„Vojna hronika“ je na Telegram kanalu donela svoje viđenje aktivnosti Hezbolaha i spremnosti izraleske vojske za kopnenu operaciju zaključno sa 21. oktobrom.

KAKO DELUJE HAMAS?

Hamas postepeno napušta taktiku vatrenih napada na ciljeve duboko unutar Izraela i sve više se usmerava na diverzantska dejstva. Protiv izraelskih tenkova Merkava Mk.4 i oklopnih transportera Namer koncentrisanih u blizini pojasa Gaze u velikoj meri se koriste „lutajuća“ municija i kvadrokopteri koji ispuštaju bombe.

Izraelska armija još nema adekvatan odgovor na ovu taktiku; neka oklopna vozila je hitno opremila specijalnim zaštitnim rešetkama, mrežama i vizirima, sličnim onima koji se primenjuju na rusko-ukrajinskom frontu.

No, još uvek nije primećena značajnija primena elektronskog ratovanja (electronic warfare,EW). U početnoj fazi sukoba, Hamas je izvodio raketna dejstva po ciljevima u dubini Izraela. Kao što smo već pisali, većina ranih palestinskih verzija raketa „Qassam“ imala je domet manji od 20 km.

Hamas se od 2014. godine posvetio aktivnom razvoju sopstvenih tehnologija i uvođenju stranih rešenja (pre svega iranskih, sirijskih i kineskih), što mu je omogućilo da poveća domet raketa i do 120 km.

Uglavnom se radilo o raketama iranskog tipa 122 mm „Arash-1“ do „Arash-4“, 333 mm „Fajr-5“ i sirijskog 302 mm „Khaibar-1“ (M-302, B-302, R160). S obzirom na malu udaljenost Gaze od Izraela, ovo je bilo dovoljno da se gađaju ciljevi praktično u svakom delu Izraela, uključujući relativno udaljene gradove kao što su Ašdod, Tel Aviv, Jerusalim, Hebron, nuklearni centar „Shimon Peres Negev Nuclear Research Center“ u Dimoni ali i veći broj izraelskih vojnih baza.

No, u ovoj fazi sukoba upotreba navedenog dalekometnog oružja je obustavljena a ciljevi su usmereni na gradove u centralnom Izraelu poput Tel Aviva, Petah Tikve, Jerusalima i Ašdoda.

Foto Tanjug/AP

KAKO OPERIŠE IZRAELSKA ARMIJA?

Nakon kratke pauze nakon što je 17. oktobra došlo do eksplozije na parkingu baptističke bolnice Al-Ahli Arab u sastavu episkopalne crkve Jerusalima, izraelski avioni su nastavili sa vazdušnim napadima. Njihova priroda i geografija sugerišu da izraelsko vazduhoplovstvo vrši ciljane udare kako bi očistilo put za kopnene snage.

Konačna odluka o kopnenoj operaciji još nije doneta, ali su formalne pripreme za nju završene – izraelska vojska je koncentrisala svoje snage na severnoj i istočnoj granici pojasa Gaze, prekinula snabdevanje palestinskog naselja vodom i energentima i ukinula Internet vezu.

Važno je napomenuti da su uzastopni napadi izraelskih borbenih helikoptera Boeing AH-64 Apache (“Peten”, “Saraaph”) jednocevnim automatskim topovima 30x113mm M230i raketama Hellfire praktično obustavljeni, ustupivši mesto bespilotnim letilicama Elbit Systems Hermes 900 Kochav.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos činjenici da izraelska vojska još nije zvanično ušla u kopnenu fazu operacije u pojasu Gaze, oklopne snage su već pretrpele značajne gubitke. Pretpostavlja se da Izrael raspolaže sa ukupno oko 350 tenkova Merkava Mk.1 (proizvodnje 1979-1983), 350 Merkava Mk.2 (proizvodnje 1983-1989), 350 Merkava Mk.3 (150 proizvodnje 1990-1995 i 200 proizvodnje 2000-2002), kao i oko 400 Merkava Mk.4. Postoje informacije da je Hamas uništio između 15 i 20 tenkova Merkava Mk.4.

U proteklih sedam do deset dana, isto toliko tenkova uništili su pripadnici libanskog Hezbolaha pomoću prenosivih protivtenkovskih raketnih sistema. Već smo pisali da ulazak iizraelskih oružanih snaga u urbane delove može značiti početak još krvavijih borbi sa velikim gubicima na obe strane. Iskustva iz dosadašnjih operacija u naseljima ukazuje da su najviše ugroženi upravo tenkovi.

Strelci naoružani PTR bacačima na njih mogu dejstvovati iz podruma i sa viših spratova zgrada, znači po najslabijim delovima oklopa. Ništa manje ne bi bila ugrožena ni pešadija. Mobilisani rezervisti pa i aktivni izraelski vojnici nemaju dovoljno iskustva u CQB, u kojima su Hamasovi borci u daleko većoj prednosti.

Upotreba specijalnih jedinica je polovično rešenje; njihov broj je relativno mali a svakako nedovoljan da se osiguaju eventualno zauzete zone. Konačno, u ovakvom sukobu neminovan je tragičan broj civilnih žrtava. Ovde se ne radi samo o „kolateralnim žrtvama“; Hamas nema u dovoljnoj meri uniforme i obeležja koja bi ih odlikovala od zatečenog civilnog stanovništva.

Foto Tanjug/AP

PREDVIĐENI RAZVOJ SUKOBA

Libanski Hezbolah sve više staje na stranu Hamasa. Libanci aktivno koriste artiljeriju i pokreću vatrene napade na granična utvrđena područja i isturene položaje izraelske armije, razbijajući sistem nadzora i otežavajući Izraelcima praćenje svojih pokreta na sve načine.

Kao odgovor, Izrael izvodi vazdušne i artiljerijske udare na libansku teritoriju, uništavajući Hezbolahove vojne i infrastrukturne objekte, bez obzira na njihovu stvarnu vrednost i stepen uticaja na borbe. Invazija Hezbolaha u punom obimu, međutim, zavisi od toga da li će Izrael pokrenuti kopnenu operaciju.

U ovoj priči jedan od važnih igrača postaje i Jemen. Već smo pisali da su Huti 19. oktobra lansirali 4 krstareće rakete Quds-3 i 15 UAV koje je presreo i uništio američki razarač USS Carney.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić