HAMASA SE BOJIMO VIŠE OD BOMBI: Izjave očevidaca posle granatiranja Aškelona

I.S.

12. 10. 2023. u 12:45

GRANATIRANjE trpimo svaki dan. Strašno je. Sukobi u Izraelu traju godinama i mi smo na to navikli, na ta redovna huškanja, ali nikada nije bilo ovako intenzivno. Sada smo prvi put otišli u sklonište. Bez razmišljanja, na svaki zvuk sirene ustajemo i sklanjamo se na bezbedno. Ovo je teror! Znamo mi dobro šta je kada rakete padaju oko vas i kad nemate struje i vode, sećamo se NATO bombardovanja Srbije vrlo dobro.

ХАМАСА СЕ БОЈИМО ВИШЕ ОД БОМБИ: Изјаве очевидаца после гранатирања Ашкелона

Foto: Tanjug/AP

Ovako, za "Novosti", govori Ivona Fišer, rođena Novosađanka, koja sa ćerkom živi u Aškelonu, gradu u Izraelu koji neprestano trpi razorno granatiranje od početka sukoba na Bliskom istoku. Priča nam da, iako bombe padaju svaki dan na grad u kojem živi i radi godinama, nema želju da ga napusti i skloni se u bezbedniji deo zemlje.

- Niko ne voli da čuje zvuk sirene, svako se boji rata - govori nam Ivona. - Strašno je. No, mi zasad stvarno ne želimo da odemo iz Aškelona. Ni moja rođena sestra i njeno dvoje dece. I drugi naši državljani takođe, naročito oni koji su ovde rođeni. Ali, svakako pratimo situaciju, pa ćemo videti šta i kako dalje. Više se bojimo terorista nego bombi. Meštani zbog njih izbegavaju da izlaze iz kuće. U našoj zgradi ostali smo mi i još jedna porodica. Svi ostali su otišli i sklonili se negde na bezbedno.

Prema rečima naše sagovornice, i pored raketiranja život u Aškelonu nije stao:

- Prodavnice rade, idemo u nabavku, zasad imamo svega. Bilo je malo problema sa flaširanom vodom zbog problema u snabdevanju. Rade i neke fabrike, a oni koji mogu, rade od kuće. Ovaj sukob jako dugo traje, ali verujemo u izraelsku vojsku. Znamo da se aktuelna situacija neće rešiti brzo, ali svi želimo da se trajno završi - zaključuje sagovornica.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić za "Novosti" kaže da je juče u velikom obimu iz Pojasa Gaze bio raketiran centralni distrikt Izraela, bombe su padale na južnom obodu Tel Aviva i oko međunarodnog aerodroma "Ben Gurion". On je ocenio da bombardovanja Izraela iz pravca Sirije i Libana mogu da pogoršaju situaciju na Bliskom istoku, kao i da postoje faktori da sukob preraste u regionalni.

- Statistika mrtvih i ranjenih se ažurira na svakih sat vremena - kaže Nikolić. - Imamo preko 200 kidnapovanih, među kojima i majki sa malom decom, što ugrožava svako planiranje ratnih dejstava. Vojni analitičari iz Izraela saglasni su da do ofanzive mora doći, što će svakako dovesti do novih žrtava i zvaničnici su toga svesni. Priprema se teren za ofanzivu, avijacija je takođe angažovana. Snage se raspoređuju oko Gaze - kaže on.

Nikolić dodaje da se najviše naših državljana nalazi u Aškelonu, a da ih u ostalim ugroženim područjima više nema i da su svi na bezbednom.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant najavljuje početak kopnene ofanzive protiv palestinske terorističke organizacije Hamas, koja je napala Izrael.

- Zažaliće zbog ovog trenutka. Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila. Oslobodili smo se svih ograničenja i prelazimo na potpuni napad na Pojas Gaze. Hamas je želeo promenu u Gazi, a sada će se situacija promeniti za 180 stepeni u odnosu na ono šta je mislio.

Kako će i koliko dugo trajati kontranapad Izraelaca zasad se ne zna, s tim da se strahuje da bi rasplamsavanje sukoba moglo da potraje i nekoliko meseci. Ovo potvrđuje i poruka koju je Egipat dobio od Izraela da se pripreme za višemesečnu kopnenu kampanju u Gazi, preneo je "Tajms of Izrael".

Vazdušni napadi brujali su i tokom jučerašnjeg dana. Obe strane nastavile su da bombarduju građevine širom Pojasa Gaze i Izraela. IDF su gađale ciljeve u priobalnom delu Gaze, označavajući to područje kao "gnezdo terorista". Među njima su bila pristaništa u Kan Junisu i Gazi. Vojska je saopštila da je uništila mete uklonjene u kvartu Al-Furkan, nazvanom po džamiji u tom delu grada, koji je tokom noći treći put bio na meti vazdušnog napada, preneo je "Tajms of Izrael". Iz tog dela grada su, prema izraelskoj vojsci, bili izvođeni teroristički napadi Hamasa na Izrael.

Prema poslednjim podacima, u Izraelu je život izgubilo 1.200 ljudi, dok je skoro 3.000 ranjeno. U Gazi je nastradalo najmanje 1.055 ljudi, dok je oko 5.184 povređeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

U međuvremenu, izraelska vojska je kao glavne priritete označila ubijanje rukovodilaca Hamasa. Snage IDF su ranije objavile da su u raketnim udarima ubijena dva visoka zvaničnika palestinske grupe.

- Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa. Direktiva svima je jasna: pronađite teroriste i uništite ih - oštar je bio portparol IDF Danijel Hagari.

Hagari je istakao da se vojska bori na pet frontova, uključujući Gazu, na pravcu Gaze, ka Libanu, Siriji i Zapadnoj obali. Rekao je da su Hamasovi napadači nedavno otkriveni i ubijeni južno od Aškelona, na najsevernijoj tački do koje su se probili palestinski militanti. Dodao je da su pronađeni i ubijeni u industrijskoj zoni, a ne u gradu Aškelonu. On je precizirao da je broj raketa koje je Hamas ispalio prešao 5.000, a prvog dana je bio oko 2.000.

Izraelske snage tvrde da su uništile napredni sistem za detekciju koji je razvio Hamas, a koji je korišćen za otkrivanje aviona iznad Pojasa Gaze. Oni su na "Iksu" objavili da je Hamas godinama uspostavljao mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grejača širom Pojasa Gaze, sa ciljem da identifikuje i prati avione.

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu u noći između utorka i srede pogođena je kuća vojnog komandanta Hamasa Mohameda Deifa, a ovom prilikom poginula su njegova deca i rođaci. IDF je saopštio i da su ubile najmanje 1.000 naoružanih Palestinaca koji su se od subote infiltrirali u Izrael. Vojska navodi da je do sada pogođeno ukupno oko 450 ciljeva, a da je u napadima učestvovalo na desetine borbenih aviona. Izraelske odbrambene snage gađale su juče Islamski univerzitet u Gazi, napominjući da je Hamas tranformisao ovaj objekat u kamp za vojnu obuku i razvoj oružja i vojne obaveštajne službe.

Istovremeno, na izraelsko tlo u utorak je sleteo prvi avion sa američkom municijom i drugom bezbednosnom opremom. Osim toga, američki nosač aviona "Džerald R. Ford" stigao je u istočno Sredozemno more. Uskoro bi još jedan američki nosač aviona, "Dvajt D. Ajzenhauer", mogao da bude raspoređen iz Norfolka u Virdžiniji za delovanje u blizini Evrope, preneo je "Politiko".

Pomoć SAD istočnom savetniku stiže pošto je šef Bele kuće Džozef Bajden najavio da će povećati vojnu podršku Izraelu, među kojima su municija i presretači kako bi se osnažio izraelski PVO sistem "Gvozdena kupola". Vašington je ranije naredio kretanje vojnih brodova i aviona bliže Izraelu. Bajden je u telefonskom razgovoru od izraelskog premijera Benjamina Netanijahua istovremeno tražio da minimizira civilne žrtve tokom intervencije u Pojasu Gaze.

S druge strane, militantima Hamasa podršku je pružio libanski Hezbolah, koji je preuzeo odgovornost za bombe, ispaljene na Izrael sa teritorije Libana. I lider jemenskih Huta Abdel Malek el Huti najavio je da će ta grupa, ukoliko SAD budu direktno intervenisale u Gazi, odgovoriti ispaljivanjem bespilotnih letelica i projektila na američke baze u regionu. On je dodao da će Huti, u tom slučaju, preduzeti i druge vojne operacije.

- Postoje crvene linije kada je u pitanju Gaza - dodao je El Huti.

I moćni irački političar blizak Iranu, Hadi al Amiri, ključna ličnost u međustranačkom savezu koji podržava iračku vladu, zapretio je da će se američki interesi naći na meti ukoliko SAD vojno intervenišu na strani Izraela. Amiri predvodi organizaciju Badr, šiitsku, proiransku političku grupu, čiji članovi čine veći deo iračkih Narodnih mobilizacionih snaga (PMF).

Proteklih godina su iračke frakcije koje podržava Iran redovno raketirale položaje američkih vojnih snaga u Iraku i ambasadu SAD u Bagdadu. SAD, inače, trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i dodatnih 900 vojnika u Siriji sa zadatkom da savetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. godine zauzela prostrane teritorije i u Iraku i u Siriji.

- Hamas je u prednosti utoliko što dobra zna teren i može da dela iz zasede uprkos vojnoj nadmoći Izraela čije bi trupe imale podršku iz vazduha - kaže Mjuriel Aseburg, stručnjak za Bliski istok u berlinskoj Fondaciji za nauku i politiku. - Rizik za izraelske trupe bi bio veliki, jer ne znaju tačno gde se kriju borci, gde su magacini oružja, a gde taoci. U borbi od kuće do kuće, izraelska armija mogla bi da pretrpi velike gubitke.

Mnogi stručnjaci navode, međutim, razloge zašto bi Hamas mogao da se raduje izraelskoj ofanzivi. Najpre, što više žrtava, to manje šanse da arapske države, posebno Saudijska Arabija, normalizuju odnose sa Izraelom. Drugo, postoje indicije da bi u slučaju ofanzive na Gazu opasnost za Izrael odmah stigla sa severa, od libanskog Hezbolaha. Tako bi armija bila razvučena na bar dva fronta.

Malo ko veruje da se Izrael sprema da okupira Gazu. Prema analizi britanskog "Gardijana", bio bi preveliki izazov da se Pojas duže drži pod kontrolom. Pretpostavlja se, zato, da će cilj biti brza eliminacija Hamasa.

Plan Hamasa

PREMA obaveštajnim podacima do kojih su došle Izraelske odbrambene snage, plan Hamasa je bio da osvoji deo južnog Izraela i da ga drže pod kontrolom na neodređeni period. "Džeruzalem post" prenosi da oprema, logistika i ostali podaci pokazuju da su napadači očekivali da ostanu u toj oblasti i bili su dobro pripremljeni za takvu operaciju, pre nego što su se suočili sa kontranapadom Izraela.

Osude iz UN

UN su osudile držanje talaca kao i blokadu Gaze i tražile humanitarni koridor. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk uputio je juče hitan poziv svim državama koje imaju uticaj da preduzmu korake za ublažavanje situacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama. On je naglasio da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati u svim okolnostima.

Libanski Hezbolah stao uz Hamas

PODRŽANA od Irana, šiitska grupa Hezbolah se uzdigla od mračne frakcije osnovane tokom građanskog rata u Libanu, do teško naoružanih snaga sa velikim uticajem na libansku državu. Zapadne zemlje smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Iranska nacionalna garda je Hezbolah osnovala 1982. godine kako bi "izvezla" islamsku revoluciju i borila se protiv izraelskih snaga koje su napale Liban. Hezbolah ima precizne rakete kojima može da pogodi sve delove Izraela. Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara godišnje. Hezbolah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad. Hezbolah je obučavao grupe koje podržava Iran u Iraku i tamo učestvuje u borbama, a vlasti Saudijske Arabije navele su da se Hezbolah borio za Hute u Jemenu, što grupa poriče. Grupa ima ministre u vladi i poslanike u parlamentu, a borci Hezbolaha su preuzeli delove Bejruta. Hezbolah je ušao u politiku 2005. godine pošto se Sirija povukla iz Libana posle ubistva bivšeg premijera Rafika el Haririja, za koje je sud u Hagu osudio tri člana te grupe.

Na meti kibuci

NA udaru Hamasa našli su se kibuci uz Pojas Gaze. Kibuc je, inače, kolektivna zajednica u Izraelu, po tradiciji agrarna, a ima ih više od 270. Mnogi su privatni. Reč kibuc znači okupljanje, a prvi su se zvali "kvuca", što znači grupa. Prvi kibuc je bio Deganija u kojem su mladi Jevreji sagradili zajednicu za sebe. Mnogi kibuci su se danas udaljili od poljoprivrednih korena i bave se proizvodnjom. Fabrika za sečenje dijamanata u kibucu Deganija danas zarađuje nekoliko miliona dolara godišnje. Kompanije u kibucima doprinose oko 10 odsto agrarnog izvoza zemlje.

Novi letovi ka Srbiji

EVAKUACIJA srpskih državljana iz Izraela se nastavlja, potvrdio je Nikolić za naš list. Za danas je zakazan let "Er Srbije" u 19.00 časova, kao i u nedelju u 6.00 ujutru. Oba leta su rasprodata i redovna. I dalje vlada veliko interesovanje. Počasni konzul dodaje da je deo naših državljana letom "Turkiš erlajnsa", koji ide preko Istanbula za Beograd, juče poleteli iz glavnog grada Jordana ka kući.

Traži "oružje sudnjeg dana"

IZRAELSKI poslanik Revital Gotliv poziva na upotrebu "oružja sudnjeg dana", sa ciljem da Gaza bude "sravnjena" nuklearnim projektilima. Ovaj član Kneseta iz vladajuće stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua, smatra da bi "Izrael trebalo da upotrebi projektile 'jerihon' da nemilosrdno poravna Gazu posle napada Hamasa tokom vikenda". "Jerihon" je izraelska interkontinentalna balistička raketa, sposobna da pogodi skoro bilo koji cilj u svetu. Smatra se da Izrael ima od 100 do 200 nuklearnih bojevih glava, što vlada u zapadnom Jerusalimu nije ni potvrdila ni demantovala. "Ne parolama, već prodornim bombama. Bez milosti!" poručio je Gotliv.

Protesti na Zapadnoj obali

HILjADE Palestinaca u gradovima širom okupirane Zapadne obale organizovale su juče demonstracije zbog udara Izraela na Pojas Gaze, a u sukobima sa izraelskim snagama koji su usledili ima povređenih, prenosi palestinska novinska agencija. Agencija javlja da su demonstranti nosili palestinske zastave i slike žrtava ubijenih u Gazi. Desetine hiljada ljudi učestvuje u masovnim protestima u Ramali, Dženinu, Kalkilji, Tulkarmu, Hebronu, Tubasu, Nablusu, Jerihonu, Kalandiji, Šuafatu i mnogim drugim gradovima, mestima i kampovima. Učesnici nose palestinske zastave i slike žrtava u izraelskim udarima u Pojasu Gaze, dok se iz stotine automobila koji kruže ulicama gradova i naselja čuju sirene, kako bi se izrazila osuda ovih napada.

U zgradama ekstremisti

MOŽDA ste videli snimak na TV ili društvenim mrežama na kojem se vidi obična civilna zgrada, pa potom blesak i rušenje te zgrade, i vi pomislite - pa to je bila civilna zgrada. Ono što želim da vam kažem je ne, to nije civilna zgrada, već legitimna vojna meta. A zašto je tako? Zato što Hamas smešta sve njihove kancelarije, štabove, istraživanja i svu drugu vojnu imovinu u civilne zgrade, rekao je portparol IDF-a Džonatan Konrikus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)