OGLASIO SE LAVROV: Hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine

Novosti online

09. 10. 2023. u 12:40

ESKALACIJA sukoba između Izraela i Palestine potvrđuje da je trenutni status kvo u regionu neefikasan, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ОГЛАСИО СЕ ЛАВРОВ: Хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине

Foto:Tanjug/AP

- Neviđeno oštar zaokret u palestinsko-izraelskom sukobu, koji je još jednom potvrdio da je sadašnji status kvo u zoni sukoba jednostavno neodrživ - rekao je ministar otvarajući sastanak sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abu el Gejtom u Moskvi.

Prema njegovim rečima, poseta generalnog sekretara Arapske lige u svetlu eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba je od posebne važnosti.

- U vezi sa trenutnim dešavanjima, vaša poseta je od posebnog značaja. Bićemo veoma zainteresovani da čujemo vaše ocene - rekao je ministar.

On je ocenio da je neophodno ne samo hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine, već i započeti potragu za mirnim rešenjem.

FOTO: Tanjug/AP

- Ne samo da je potrebno hitno prekinuti borbe, rešiti problem sa civilima, koji u ogromnom broju postaju žrtve trenutne situacije, već i obratiti posebnu pažnju na razloge zbog kojih palestinski problem ne može da nađe svoje rešenje dugi niz decenija, iako postoje direktne, jasne i nedvosmislene odluke Saveta bezbednosti UN, sporazumi između Izraela i Palestine, uključujući i sporazume iz Osla i Madrida i, naravno, Arapska mirovna inicijativa - naglasio je Lavrov.

Kako je naveo, Rusija i sve članice Arapske lige mogu i moraju dati doprinos okončanju krvoprolića u Izraelu i Palestini.

- Spremni smo da to uradimo zajedno sa vama, zajedno sa svim drugim zemljama koje su iskreno zainteresovane za uspostavljanje održivog mira na Bliskom istoku i osiguravanje bezbednosti svih zemalja regiona bez izuzetka, uključujući državu Palestinu, čije stvaranje zahteva odluka Saveta bezbednosti (UN) - zaključio je ruski ministar.

Izrael je u subotu ujutro podvrgnut neviđenom raketnom napadu iz Pojasa Gaze. Pres-služba izraelske vojske saopštila je da je ispaljeno više od tri hiljade raketa. Osim toga, borci Hamasa su, nakon forsiranih raketnih napada, prodrli u granična područja na jugu Izraela.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela.

Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)