PRVO LANSIRANJE IZVEDENO U EVROPI: Španska kompanija uspešno poslala raketu u svemir

Tanjug

07. 10. 2023. u 12:00

ŠPANSKA kompanija ''PLD Spejs'' izvela je uspešno probno lansiranje svoje rakete Miura-1 za višekratnu upotrebu, iz grada Uelve, na jugozapadu zemlje, prenosi Rojters.

ПРВО ЛАНСИРАЊЕ ИЗВЕДЕНО У ЕВРОПИ: Шпанска компанија успешно послала ракету у свемир

Foto: Printskrin Youtube/The Space Program

Raketa Miura-1, koja je dobila ime po rasi borbenih bikova, ima visinu trospratnice i tovarni kapacitet od 100 kilograma, a takođe se može koristiti za izvođenje eksperimenata sa nultom gravitacijom.

Video snimak iz kontrolne sobe zabeležen u trenutku lansiranja prikazao je inženjere kako navijaju i čestitaju jedni drugima dok se raketa diže u noćno nebo, navodi britanska agencija.

Raul Tores, izvršni direktor kompanije PLD Spejs, saopštio je da su svi raketni sistemi radili „savršeno”, dodajući da će se kompanija sada fokusirati na utrostručenje svoje radne snage. Let je trajao 306 sekundi i raketa je dostigla visinu od 46 kilometara, nakon što je sletela u Atlantski okean, a kompanija će je preuzeti kasnije tokom dana, navodi se u saopštenju. Iz kompanije je ranije saopšteno je da je reč o prvom lansiranju koje u potpunosti izvodi neka privatna kompanija u Evropi.

Probno noćno lansiranje izvedeno je nakon što su dva prethodna pokušaja propala. Prvi pokušaj lansiranja u maju obustavljen je zbog jakih vetrova na velikim visinama, a pokušaj u junu nije uspeo pošto se sigurnosni kablovi nisu otkačili u pravom trenutku, što je dovelo do zaustavljanja poletanja i omanjeg požara na raketi.

Ovo je prvo uspešno lansiranje izvedeno u Evropi, ne računajući Rusiju. Rojters dodaje da privatne kompanije iz Škotske, Švedske i Nemačke, takođe nastoje da se uključe u trku lansiranja raketa sa evropskog tla, prenose mediji.

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA: Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!