RAT U UKRAJINI: VSU spreman za desant kod Hersona i novi napad u Zaporožju; Iskanderi uništili oklopnu kolonu VSU(FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

30. 09. 2023. u 07:05 >> 01:18

RAT u Ukrajini ušao je u 583. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ спреман за десант код Херсона и нови напад у Запорожју; Искандери уништили оклопну колону ВСУ(ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Hronika ratnih dešavanja: VSU priprema čarke na severu, očekuju se napadi u Zaporožju i desant kod Hersona (MAPA)

Nakon jučerašnjih napada DRG-a na Lomakovku i Kamenski Hutor, ponovo se postavilo pitanje mogućeg napada ukrajinskih formacija na severoistoku Ukrajine. Za razliku od majskog napada na Šebekino, ovog puta ukrajinske oružane snage će pokušati da deluju šire. To potvrđuje i aktivnost VSU ne samo u Brjanskoj oblasti, već i u Belgorodskoj oblasti. Jedinice takozvane „Ruske legije slobode“ stigle su na granicu u Sumskoj oblasti.

Slična kretanja se primećuju i u Sumi, gde su prebačeni “legendarni Rusi” iz „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“. Jedan od DRG je već kod Grabovskog, pa treba očekivati i napad odatle. Pored toga, elektronske obaveštajne jedinice Oružanih snaga Ukrajine presrele su informacije o dolasku general-pukovnika Lapina u Pogarski okrug Brjanske oblasti. Izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine imale su zadatak da utvrde njegovu lokaciju i naprave zasedu.

Ilustracija telegram rybar

Način na koji ukrajinske formacije sada deluju veoma je sličan onome kako su sve radile krajem maja - početkom juna: juriši PR trupa preko granice da bi napravili informativnu eksploziju i skrenuli pažnju na ovaj pravac, dok su u toku pripreme za glavni napad u sasvim drugom pravcu. I ako su to tada bile oblasti Orehovski i Vremjevska izbočina, sada može biti nešto drugo, kao, na primer, Hersonski pravac, gde su prebačene brigade marinaca.

U pravcu Zaporožja na pruzi Rabotino-Verbovoje situacija ostaje ista. Pokušaji VSU da se uglavi između sela nisu doneli očekivani uspeh ukrajinskim oružanim snagama. Pojedinačni sukobi su zabeleženi na zapadu Verbovoga, kao i u zasadima na jugozapadu.

Zbog ozbiljnih gubitaka, ponovo su rotirane jedinice 3. bataljona 117. pešadijske brigade i 82. desantne jurišne brigade. Pre neki dan je stiglo zamensko pojačanje, uključujući i snage 65. brigade. Upravo sa snagama 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju juriš na visove južno od Rabotina. Njihova lokacija je povoljna za odbranu kako Novopokropovke, tako i položaja u šumskim pojasevima na istoku, tako da će Oružane snage Ukrajine koncentrisati svoje napore na njih.

Foto Tanjug/AP

I ako su borbe u sektoru Orehova već postale pomalo uobičajene, onda je aktiviranje ukrajinskih formacija u pravcu Vasiljevke i Pologa prilično jedinstven događaj poslednjih meseci. Na području Grigorovke, Stepnogorska i Kamenskog primećuje se dolazak neidentifikovanih jedinica koje opremaju kontrolne tačke u ovim selima.

Takođe, nekoliko grupa 82. Vazdušno-desantne brigade zauzelo je položaje kod Belogorja (na njima već radi naša artiljerija). A avioni VSU sa aerodroma u Dnjepropetrovsku počeli su da gađaju pozadinske ciljeve, uključujući Pologe. Ovakva aktivnost Oružanih snaga Ukrajine u dve oblasti ukazuje na mogući napad i na Vasiljevku i na Pologe. I u principu, uzimajući u obzir probleme kod Orehova, ova opcija je sasvim logična za istezanje prednje linije odbrane. Drugo je pitanje da li Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno rezervi za ofanzivu na širokom frontu.

Foto AP

U ostrvskoj zoni Dnjepra ukrajinske taktičke grupe (TG) nastavljaju da se učvršćuju na ostrvima i na levoj obali. Jedinice TG „Normandija“ i „Grom“ rotirali su napred grupe na Aleksejevskom i Aleškinskom ostrvu.

Foto Tanjug/AP


Glavni događaji su se odigrali na Kozackom ostrvu, gde su ukrajinske oružane snage počele da postavljaju položaje u blizini rečnog korita. Međutim, ruska izviđačka grupa izvršila je uspešan napad na Kazacko, zarobivši dve osobe. Ostatak 131. izviđačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine pobegao je na severni deo ostrva i zauzeo kružnu odbranu. Evakuaciona grupa je čamcem prebacila pojačanje, a u povratku u Nikolajevku je potopljena artiljerijom.

Foto Tanjug/AP


Aktivnost ukrajinskih oružanih snaga na ostrvima na pozadini jačanja trupa na ovom pravcu nije iznenađujuća. Do trenutka kada se marinski korpus rasporedi da pređe Dnjepar, ukrajinske oružane snage bi trebalo da imaju čvrsto uporište na levoj obali. Stoga je intenziviranje borbi na ostrvima logično. Inače, u poslednja dva dana nema kretanja kolona sa istoka na zapad: to znači da je prebacivanje grupe marinaca završeno.

 

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

 

Udar iskanderima po oklopnim vozilima VSU

Ruski operativno-taktički raketni sistemi „Iskander“ uništili su ešelon sa oklopnim vozilima i područje koncentrisanja ljudstva dveju brigada Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izviđački odredi u Nikolajevskoj oblasti otkrili su mesto utovara ešelona sa oklopnom vojnom tehnikom 38. posebne brigade pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine za pojačanje ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

-Koordinate cilja odmah su prosleđene posadi kopnenog raketnog sistema, koji je izveo visokoprecizan udar. U raketnom udaru uništeno je mesto utovara, ističe se u saopštenju.

Osim toga, raketnim udarom pogođeno je područje koncentrisanja jedinica 72. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kurahovo na donjeckom pravcu.

U ovom napadu uništena su oklopna vozila, naoružanje, municija i ljudstvo ukrajinskih snaga.
 

Saldo: Kijevu nije uspela ova, pa ni bilo koja druga ofanziva

Kijevski režim će preduzimati nove pokušaje da stvori napetost na kontakt liniji, ali svi ovi pokušaji nemaju šanse za uspeh, ruska vojska neće dati neprijatelju nikakvu priliku da napravi proboj, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo, komentarišući izveštaje da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sa pokroviteljima iz Londona i Vašingtona dogovorio plan za novu ofanzivu i da u tu svrhu Oružane snage Ukrajine jačaju grupu pomorske pešadije kod Nikolajeva kako bi forsirale Dnjepar i pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu.

Ilustracija telegram rybar

-Činjenica da se šire takve informacije sugeriše na to da specijalna vojna operacija još nije završena. I naravno, neprijatelj će preduzimati sva moguća dejstva koja će stvarati ovu napetost. Ali znam jedno – naši vojnici i rusko oružje koje se sve više unapređuje, neće im dati nikakve mogućnosti. Nikakve šanse, rekao je Saldo.

On je dodao i da su izveštaji o novim ofanzivnim planovima više informativna pompa za privlačenje pažnje.

 

Šmigalj: Oštećeno 37 firmi iz odbrambenog sektora

U Ukrajini je u napadima oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
 

Foto: Profimedia

 

Ruski Su-35 oborio ukrajinskog lovca

Lovac Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je u vazdušnoj borbi ukrajinski avion, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su tokom borbenih zadataka posade višenamenskih lovaca Su-35S patrolirale zadatim područjem, pokrivajući bombardere i jurišne avione, kao i helikoptere.

Tokom redovnog leta piloti su „blagovremeno otkrili i uništili neprijateljski avion“, dodaje se u saopštenju.

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

 

Napad na Uspenjski manastir

Oružane snage Ukrajine izvele su napad na Uspenski Nikolo-Vasiljevski manastir kod Volnovahe, ranjeni su monah i parohijan, saopštile su vlasti DNR.

Zaporoški pravac: Aktivacija VSU na Vasiljevskom i Pologovskom odseku (MAPA)

Na granici Rabotino-Verbovoje situacija ostaje ista. Pokušaji VSU da se uglavi između sela nisu doneli očekivani uspeh ukrajinskim oružanim snagama. Pojedinačni sukobi su zabeleženi na zapadu Verbovoga, kao i u zasadima na jugozapadu.

Usled ozbiljnih gubitaka, ponovo su rotirane jedinice 3. bataljona 117. mehanizovane brigade i 82. vazdušno-desantne brigade. Pre neki dan je stiglo zamensko pojačanje, uključujući i snage 65. brigade.

Ilustracija telegram rybar

Sa snagama 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju juriš na visove južno od Rabotina. Njihova lokacija je povoljna za odbranu kako Novopokropovke, tako i položaja u šumskim pojasevima na istoku, tako da će Oružane snage Ukrajine koncentrisati svoje napore na njih.

I ako su borbe u sektoru Orehova već postale pomalo uobičajene, onda je aktiviranje ukrajinskih formacija u pravcu Vasiljevke i Pologa prilično jedinstven događaj poslednjih meseci.

Foto telegram rybar

Na području Grigorovke, Stepnogorska i Kamenskog zabeležen je dolazak neidentifikovanih jedinica koje opremaju kontrolne punktove u ovim selima.

Nekoliko grupa 82. vazdušno-desantne brigade takođe je zauzelo položaje kod Belogorja (po njima već radi ruska artiljerija). A avioni VSU sa aerodroma u Dnjepropetrovsku počeli su da pucaju na pozadinske ciljeve, uključujući Pologe.

Foto Tanjug/AP

Ovakva aktivnost Oružanih snaga Ukrajine u dve oblasti ukazuje na mogući napad i na Vasiljevku i na Pologe. I u principu, uzimajući u obzir probleme kod Orehova, ova opcija je sasvim logična za istezanje prednjih linija. Drugo je pitanje da li Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno rezervi za ofanzivu na širokom frontu.

 

Eksplozija naftovoda u Ukrajini

Eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti je posledica proboja naftovoda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

-U blizini sela Strimba u Nadvornjanskom okrugu došlo je do pucanja naftovoda prečnika 150 milimetara, nakon čega su se izlili naftni derivati na površini od 100 kvadratnih metara i zapalili, a vatra se proširila na privatnu kuću. Prema preliminarnim informacijama, povređene su tri osobe, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu državne službe za vanredne situacije.

U službi su dodali da su ventili na naftovodu zatvoreni, a na licu mesta su spasioci.

 

"Nemačka treba hitno isporuči rakete dugog dometa Nemačkoj"

Nemačka treba hitno da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa „taurus“ za napad na ruske položaje na Krimu, izjavila je u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ predsednica odbora za odbranu Bundestaga i poznati lobista nemačkih odbrambenih kompanija Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

„Trebalo bi odmah da isporučimo ‘taurus’, jer bi ciljanom upotrebom krstarećih raketa ukrajinska vojska mogla ozbiljno da poremeti rusko snabdevanje“, istakla je Štrak-Cimerman.
Ona tvrdi da međunarodno pravo dozvoljava Ukrajini da napada vojne objekte na teritoriji Ruske Federacije. Takođe je kao metu za primenu raketa navela i Krim.
Političarka, koja je otvoreni lobista za nemačku industriju oružja i dobija sredstva za svoje govore na raznim konferencijama odbrambenih koncerna, rekla je da postoji mogućnost da bi EU mogla sama da deluje u oblasti isporuka oružja, ne oslanjajući se na odluke SAD.

Borelj u Odesi

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj stigao je u nenajavljenu posetu Odesi, saopštila je njegova pres služba.

 

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Borbena dejstva na kupjanskom pravcu

Posade ruskih samohodnih artiljerijskih sistema „Msta-S“ i „Hiacint-S“ Zapadnog vojnog okruga dejstvuju po protivniku na kupjanskom pravcu.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je u poslednja 24 sata odbila dva napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši 50 vojnika i šest jedinica tehnike;

- Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je likvidirala više od 120 ukrajinskih vojnika, haubicu M777 američke proizvodnje i poljsku samohodnu haubicu "krab";
- Na kupjanskom pravcu ruske snage su u poslednja 24 sata likvidirale 20 ukrajinskih vojnika, dva automobila, jednu američku haubicu M777, sistem "msta-b" i samohodni artiljerijski sistem "gvozdika";
- Kod mesta Kiseljovka, Šljahovo u Hersonskoj oblasti i Kramatorsk u DNR uništena su tri ukrajinska skladišta municije;
- Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile 40 vojnika;
- Na zaporoškom delu fronta, ruske snage su uništile američku haubicu M119, sistem FH70 britanske proizvodnje;
- U donjeckom pravcu ruske snage su odbile sedam napada ukrajinske vojske kod Kleščejevke, Marjinke, mesta Vodjano i Himik, a protivnik je izgubio 430 vojnika;
Ruska vojska presrela je devet projektila "uragan" i jedan "hajmars"

Aleksjenko o Hersonskoj oblasti

Rusija je uložila više u Hersonsku oblast za godinu dana nego što je Ukrajina uložila za 30 godina, izjavio je šef regionalne vlade Andrej Aleksjenko, povodom godišnjice ujedinjenja novih oblasti sa Rusijom.

„Mora se reći da Hersonska oblast nije videla takve razmere izgradnje i remonta puteva, škola, bolnica i komunalne infrastrukture još od sovjetskih vremena“, rekao je Aleksejenko.

Ruska vojska sprečila pokušaj desanta

Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskog desanta na ostrvo Veliki Potemkin na ušću Dnjepra u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Bivši američki obaveštajac o Kijevu i poslušnosti Zapadu

Ukrajina je osuđena da izgubi veliki deo teritorije jer nastavlja da u svemu slepo sluša Zapad, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Midvestern Marks“.

„Predstavnici Ukrajine su došli u Tursku .... Tamo je održan sastanak gde su dogovoreni uslovi rešavanja sukoba. Rusija im je predložila odlične uslove... Ali, NATO i Zapad im nisu dozvoli da to prihvate... Kao posledica toga već su izgubili dosta teritorija“, rekao je Riter.

Prema njegovom mišljenju, upravo zbog toga što Kijev ne prihvata uslove iz Istanbula preti im gubitak Harkova, Sumija, Dnjepropetrovska, Nikolajeva i Odese.

Kleverli: Teško je i bolno podržavati Ukrajinu

Teško je i bolno podržavati Ukrajinu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli za časopis "Haus".

Prema njegovom mišljenju, ako saveznici prekinu da podržavaju Ukrajinu situacija u svetu će se navodno pogoršati.

"Zbog toga je stav Velike Britanije čvrst. To objašnjavamo svim međunarodnim partnerima. To je teško i bolno, ali ako odustanemo biće još teže i bolnije", rekao je šef Forin ofisa.

Kleverli je priznao da veliki problem predstavlja zamor od Ukrajine koji postoji.

Ruska PVO eliminisala iznad Belgoroda devet ukrajinskih raketa Uragan

Ruski sistemi PVO eliminisali su devet ukrajinskih raketa iz višecevnih sistema Uragan MLRS iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Tokom noći 30. septembra, oko 3:45 sati, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve u Ruskoj Federaciji sa devet raketa višecevnih raketnih sistema Uragan. Dežurni sistemi PVO su eliminisali svih devet raketa u vazduhu“, saopštilo je ministarstvo, prenosi TASS.

Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane oborio vazdušne ciljeve na prilazima Belgorodu. Prema preliminarnim podacima, žrtava i materijalne štete nije bilo, prenosi TASS.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu