MAĐARSKA PORUČILA KIJEVU: "Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta EU"

Novosti online

28. 09. 2023. u 21:39

UKRAJINA neće dobiti ni centa iz budžeta Evropske unije dok Mađarskoj ne budu isplaćena sredstva iz evropskih fondova koja joj zakonski pripadaju, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergej Gujaš.

МАЂАРСКА ПОРУЧИЛА КИЈЕВУ: Украјина неће добити ни цента из буџета ЕУ

FOTO: EPA

- Jedno mogu da kažem sigurno – pošto je za izmenu budžeta EU potrebna jednoglasna podrška, zemlja koja nije članica EU neće dobiti ni centa iz budžeta EU dok zemlja-članica ne dobije ono na šta ima zakonsko pravo - rekao je Gujaš.

Kako je istakao, Evropska komisija zloupotrebljava svoja ovlašćenja i odlaže isplatu novca Mađarskoj iz fondova EU pod izmišljenim izgovorima.

- Nadamo se da oni postavljaju nova pitanja, ne zato što su potrošili novac na nešto drugo ili, ne daj Bože, dali zemlji koja nije članica EU – Mađarska će odgovoriti na pitanja i nada se da Evropska komisija neće više odugovlačiti, kršiti pravila i da će isplatiti novac koji sleduje Mađarskoj. Nema nikakvog razloga da EK nastavi tako da se ponaša - poručio je mađarski zvaničnik.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila da je EK revidirala višegodišnji budžet EU za period od 2024. do 2027. godine i predložila je zemljama da se poveća za 66 milijardi evra – za pomoć Ukrajini, realizaciju programa za migracije i izbeglice i jačanje konkurentnosti unije. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je taj predlog neozbiljan, pošto se ne zna gde je otišao novac koji je ranije dat Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ - Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)