POLJACI KIPTE OD BESA: Traže ostavku predsednika kanadskog Donjeg doma zbog odavanja počasti bivšem nacisti

Tanjug

26. 09. 2023. u 17:52

ZAMENIK poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik izjavio je da bi predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta trebalo da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

ПОЉАЦИ КИПТЕ ОД БЕСА: Траже оставку председника канадског Доњег дома због одавања почасти бившем нацисти

Foto Tanjug/AP

Tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, u petak u kanadskom parlamentu, predsednik Donjeg doma Entoni Rota pozvao je poslanike da odaju počast 98-godišnjem Jaroslavu Hunki, koji je služio u 14. Vafen-SS diviziji, nazvavši ga "herojem Ukrajine i Kanade". 

Rota se u nedelju izvinio zbog toga, nakon što je to od njega tražio jevrejski Centar "Simon Vizental".

- Ovo je velika sramota za predsednika Donjeg doma i njegovo nepoznavanje istorije, sa tako velikom sramotom, trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju - rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

On je podsetio da je jedinica SS u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine – pre svega nad Poljacima i Jevrejima – uz neverovatno varvarstvo. 

- A danas je nedostatak jasne osude ovih pojedinaca, a istovremeno i veličanje, velika sramota - rekao je Mularčik.

Prema njegovom mišljenju, "pre svega, službe predsedavajućeg Donjeg doma načinile su ogroman propust i treba povući neke lične posledice", jer se radi o veličanju vojnika zločinačkih nemačkih jedinica, protiv kojih su se borili i Kanađani, Amerikanci i Britanci.

Mularčik je, takođe, rekao da sve ovo pokazuje da će nerazrešena pitanja iz prošlosti Ukrajine i dalje praviti ozbiljne probleme u tumačenju istorije te zemlje.

Jer, kako je rekao, "dok su se građani zapadnoevropskih zemalja ogradili od toga i osuđuju učešće svojih građana u zločinačkim jedinicama Vafen-SS, u slučaju Ukrajinaca to nije jasno".

- Ovaj slučaj pokazuje da se stalno suočavamo sa izvesnim istorijskim revizionizmom, inverzijom koncepata. I to je element nemačke, ali nažalost, kao što vidimo i delimično ukrajinske istorijske politike, nesuočavanja sa zločinačkom prošlošću, skrivanje te prošlosti, a u nekim situacijama čak i veličanje - rekao je Mularčik.

On je istakao da je ovo "apsolutno katastrofalna situacija, koja dokazuje da nemirenje sa sopstvenom istorijom, sa zločinima u sopstvenoj istoriji, vodi do tako velikih diplomatskih i političkih skandala".

PAP podseća da su u februaru 1944. godine, ukrajinski vojnici u sastavu SS Galicija, učestvovali u zločinu u Huti Pijenjackoj, gde su – prema istrazi Instituta za nacionalno pamćenje – pod nemačkom komandom, zajedno sa paravojnim jedinicama ukrajinskih nacionalista, ubili oko 850 Poljaka. Vojnici ove formacije osumnjičeni su i za zločine u Ivoniču, Hodačkovu Velikom, Prehorilu i Smoligovu.

Iako je Poljska jedan od najsnažnijih podržavalaca Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, odnosi dveju zemalja i dalje su narušeni zbog glorifikovanja ukrajinskih nacionalista u Kijevu, od kojih su mnogi sarađivali sa nacističkim režimom.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave