RUMUNIJA NABAVLJA 32 LOVCA PETE GENERACIJE: Za borbene avione F-35 platiće čak 6,5 milijardi dolara

Tanjug

26. 09. 2023. u 12:30

RUMUNIJA planira da kupi 32 borbena aviona najnovije generacije F-35, od američkog proizvođača Lokid Martin, za 6,5 milijardi dolara, saopštilo je danas ministarstvo odbrane, po sporazumu čiji je okvir objavljen u aprilu.

РУМУНИЈА НАБАВЉА 32 ЛОВЦА ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: За борбене авионе Ф-35 платиће чак 6,5 милијарди долара

vikipedija

Nabavku F-35 odobrio je rumunski Vrhovni savet odbrane u aprilu, a ministarstvo je saopštilo da se čeka da parlament da odobrenje kako bi započelo proces kupovine ove godine, prenosi Rojters.

Okvirni dogovor uključuje usluge logistike i obuke, simulatore letenja i municiju zajedno sa avionima, kao i opciju da Rumunija kasnije kupi još 16 F-35.

Konačni ugovori verovatno neće biti potpisani pre sledeće godine, a ministar odbrane Angel Tilvar saopštio je ranije da prvi avioni neće biti isporučeni pre 2030. godine.

Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, podigla je ove godine izdvajanja za odbranu na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 2 odsto, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu sa kojom ima zajedničku granicu od 650 km, navodi Rojters.

Prošle godine Rumunija je odlučila da kupi 32 polovna borbena aviona F-16 od Norveške, koje bi pridodala na 17 kupljenih od Portugalije u periodu od 2016.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!