GALA DOČEK ZA KRALJEVSKI PAR: Čarls i Kamila večeraju u Versaju, a u Bordou piju vino

Britanski kraljevski par dolazi u sredu u zvaničnu posetu Francuskoj, šest meseci pošto je prva otkazana zbog protesta protiv penzijske reforme, zbog čega su Čarls Treći i Kamila tada otputovali u Nemačku, kao svoju prvu posetu inostranstvu posle preuzimanja trona.

ГАЛА ДОЧЕК ЗА КРАЉЕВСКИ ПАР: Чарлс и Камила вечерају у Версају, а у Бордоу пију вино

Foto: Goran Čvorović

Kralja i kraljicu će dočekati francuski predsednik Emanuel Makron, a zatim će posetiti Trijumfalnu kapiju, gde će oživeti Večnu vatru na Spomeniku neznanom junaku. Zatim će prošetati Jelisejskim poljima.

Posle toga otići će u Jelisejsku palatu gde će Makron i Čarls Treći razgovarati u četiri oka o situaciji u Sahelu i o Ukrajini, kao i o biodiverzitetu, klimi i samitu o veštačkoj inteligenciji koji bi u novembru trebalo da bude održan u Velikoj Britaniji.

Istoga dana kada bude došao u Francusku, kraljevski par će biti ugošćen na gala večeri u Dvorcu u Versaju.

Dan kasnije, u četvrtak, Čarls Treći će održati govor u Senatu, kada će delom govoriti i na francuskom, jeziku koji tečno govori. Posetiće, potom, zajedno s domaćinom Makronom radove na obnovi Bogorodičine katedrale, da bi potom otišli u prirodnjački muzej.   

Za to vreme, kraljica Kamila i prva dama Brižit učestvovaće na osnivanju francusko-britanske književne nagrade u Nacionalnoj bibliteci, posetiće galeriju zanata i umetnosti, a srešće se i sa članovima lokalnih sportskih uduženja u Sen Deniju u susret Olimpijskim igrama koje će sledeće godine biti održane u Parizu.

Konačno, u petak, Čarls Treći i Kamila će superbrzim vozom otputovati u Bordo. Planirano je, između ostalog, da posete vatrogasnu kasarnu, kao i francuske i britanske vojnike u okviru zajedničke vojne saradnje. Naravno, poseta Bordou podrazumeva odlazak u jedan od poznatih dvoraca i degustaciju čuvenih vina.

OSAM HILjADA POLICAJACA

Na čuvanju kraljevskog para biće angažovano čak 8.000 policajaca, usred nove terorističke pretnje koju je Al Kaida uputila Francuskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)