PRIJATELJSTVO KOJE TRAJE SKORO 20. GODINA: Meloni i Ćang razgovarali o napretku odnosa Italije i Kine

Tanjug

09. 09. 2023. u 17:23

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni razgovarala je danas sa kineskim kolegom Li Ćangom o produbljivanju veza te dve zemlje, tokom samita zemalja G20 u Nju Delhiju.

ПРИЈАТЕЉСТВО КОЈЕ ТРАЈЕ СКОРО 20. ГОДИНА: Мелони и Ћанг разговарали о напретку односа Италије и Кине

FOTO: Tanjug/AP

Razgovarali su o zajedničkoj ideji da se ojača i produbi dijalog Pekinga i Rima o ključnim bilateralnim i međunarodnim pitnajima, saopšteno je iz kancelarije Melonijeve, a prenosi Rojters.

Italija pokušava da pronađe način da izađe iz učešća u kineskoj inicijativi Pojas i put, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

S druge strane, Peking je spreman da sa Rimom radi na jačanju međusobne trgovine i investicija, ali italijanski šef diplomatije, koji je bio u poseti Kini ranije ove sedmice, rekao da bi strateško partnerstvo bilo vrednije od učešća u inicijativi Pojas i put.

- Italija i Kina dele globalno strateško partnerstvo čija će 20. godišnjica biti sledeće godine i koje će biti svetionik za unapređenje prijateljstva i saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa - dodaje se u saopštenju kancelarije Melonijeve.

 

BONUS VIDEO: HONG KONG POTPOLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)