POČINJU PREGOVORI: Francuska će ipak povući svoje trupe iz Nigera?

Novosti online

05. 09. 2023. u 16:20

FRANCUSKA je započela pregovore sa pučistima u Nigeru o povlačenju svojih snaga iz te države.

ПОЧИЊУ ПРЕГОВОРИ: Француска ће ипак повући своје трупе из Нигера?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je za "Mond" potvrdilo nekoliko francuskih zvaničnika, mesec dana nakon što je vladajuća hunta poništila sporazume o vojnoj saradnji Francuske i Nigera, "počeli su razgovori o povlačenju određenih vojnih elemenata". 

- Normalno je da se o tome razgovara utoliko što je antiteroristička saradnja nakon puča prekinuta - dodao je anonimni zvaničnik za francuski list. 

Kako se navodi, u ovoj fazi nije zvanično odlučeno ni koliko će vojnika biti povučeno, ni pod kojim uslovima, ali je princip prihvaćen. Trenutno je oko 1.500 francuskih vojnika raspoređeno u zemlji u tri baze - u glavnom gradu Nijameju, u Ualamu, severno od prestonice, i u Ajoruu, blizu granice sa Malijem. 

Neke jedinice bi mogle da budu preraspoređene u regionu, pre svega u susedni Čad, ili direktno vraćene u Pariz.

Do sada su francuske vlasti uvek odbijale zahteve za povlačenje francuskog osoblja iz Nigera, osporavajući legitimitet vojne hunte na vlasti.

Serija pučeva u Africi zadala je udarac francuskoj diplomatiji dok Rusija stiče sve čvršće uporište na kontinentu, pisao je "Figaro".

Afričke zemlje se tokom poslednjih godina uspešno oslobađaju preostalog francuskog uticaja i grade mostove na globalnom nivou, a u mnogim slučajevima to rade preko Moskve, istakao je list.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OBOREN GINISOV REKORD: Ovo je najmanja drvena kašika na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)