RAT U UKRAJINI: Uništen prvi čelindžer 2 u Zaporožju; VSU sprema novi udar, Rusi zauzeli uporište u Donbasu (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

05. 09. 2023. u 07:25 >> 02:17

RAT u Ukrajini – 559. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништен први челинџер 2 у Запорожју; ВСУ спрема нови удар, Руси заузели упориште у Донбасу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage u kontranapadu kod Rabotina, palo uporište VSU kod Opitnog, pripreme za još jedan masovni udar VSU u Zaporožju (MAPA)

SEVERNI PRAVAC

Lokalne borbe se nastavljaju duž cele linije fronta, ali sa izgledima za aktiviranje u nekoliko sektora odjednom. U pograničnom području Oružane snage Ukrajine prikupljaju ljudstvo i artiljeriju, aktivne su diverzantsko-izviđačke grupe. A sada je aktivnost u blizini granica Ruske Federacije prilično visoka, 200 ljudi iz neidentifikovane jedinice Oružanih snaga Ukrajine prebačeno je iz Šostke u oblasti koje se graniče sa Brjanskom oblasti. Takođe, 60 specijalaca iz sastava 1. brigade specijalnih snaga 9. armijskog korpusa VS stiglo je iz Černjigova u Korjukovski i Novgorod-Severski okrug u Černigovskoj oblasti.

Ilustracija telegram rybar

STAROBELjSKI FRONT

Pozicioni sukobi uz upotrebu artiljerije i aviona sa obe strane se nastavljaju u oblasti šumarstva Serebrjanski, strane aktivno bacaju grupe izviđača jedna iza druge.

U oblasti Kremenne, nakon zauzimanja nekoliko protivničkih uporišta, ruske jedinice su se konsolidovale na postignutim linijama, sprečavajući haubičkom vatrom da VSU krene u kontranapad. Na periferiji Torskog, VSU je pokušao da napadne uz pomoć dve jurišne grupe iz 63. i 21. mbr Oružanih snaga Ukrajine, ali nije uspeo.


SOLEDARSKI PRAVAC

Teške borbe se nastavljaju kod Bahmuta. VSU se nadvija iz južnih i zapadnih delova Kleščejevke, pokušavajući da potpuno zauzme naselje. Ukrajinske formacije dovlače ljudstvo na lice mesta da zameni poginule. Glavni cilj Oružanih snaga Ukrajine je opkoljavanje uporišta Oružanih snaga RF u centru sela. U rejonu Andrejevke aktivno deluju odredi bespilotnih letelica Oružanih snaga RF, zadržavajući napredovanje VSU.


DONjECKI FRONT

Na Donjeckom pravcu, kod sela Opitnoje, VSU je ujutru prešao u ofanzivu sa snagama do nekoliko vodova ljudstva, uz podršku tenkova i artiljerije. Zahvaljujući blagovremeno identifikovanom napredovanju ukrajinskih formacija na položaje, artiljerija Oružanih snaga RF je radila na njima, primoravajući Oružane snage Ukrajine da se povuku na prvobitne položaje.

Istovremeno, u oblasti Krasnogorovke, ruske trupe su uspele da krenu napred i zauzmu dobro utvrđeno uporište VSU: aktivna upotreba udarnih dronova po rovovima i pojačanjima VSU doprineli su napredovanju ruske pešadije.

Foto Tanjug/AP


 

VRMJEVSKA IZBOČINA

Rano ujutru, na desnom krilu Vremjevskog sektora, VSU se aktivirao na liniji između Zolotaje Nive i Prečistovke. Dva borbena oklopna vozila 38. pešadijskog puka, tamo raspoređena dan ranije, izašla su na liniju, gde ih je napala artiljerija 40. gardijske brigade pomorske pešadije. Jedno od oklopnih vozila je uništeno, drugo se vratilo nazad.

Nekoliko sati kasnije, ukrajinske formacije su napale položaje 37. brigade Oružanih snaga RF u Novodonjecku sa jednim tenkom i pet-šest borbenih oklopnih vozila. Tenk je odmah naleteo na minu u blizini sela, a ostalima je zadat masivan udarac sa haubicama „Gvozdika“ i VBR „Grad“ 40 gvobrmp, zbog čega su se povukli.

A oko 8 sati ujutro, Oružane snage Ukrajine su krenule u napad na Novomajorsko sa pešadijskim grupama uz podršku dva tenka. Napad su odbile i snage ruskih marinaca.

Ovde je namera VSU očigledna: ukrajinske formacije su htele da udare na spoj 37. brigade i 40. gvobrmp, koristeći loše vremenske uslove, što je otežavalo upotrebu avijacije, kako je rekao Voin DV.

Takođe, koncentracija Oružanih snaga Ukrajine ostaje u pravcu Prijutnoga, gde je proteklih dana u toku međusobno granatiranje, a Oružane snage Ukrajine su u to područje povukle dodatne pešadijske jedinice i minobacačke posade u pripremi za napad.


OREHOVSKI FRONT (ZAPOROŽJE)

Na liniji Rabotino-Verbovoje, ukrajinske formacije nedelju dana ne mogu da probiju liniju odbrane ruske armije. Ima taktičkih uspeha, ali Rabotino nije bilo moguće zauzeti, a Oružane snage Ukrajine nikada nisu ušle u Verbovoje.

Foto: AP Photo

Ukrajinske vazdušno-jurišne brigade su čitavog jučerašnjeg dana napadale sa konsolidovanim pešadijskim grupama istočno od Rabotina ili zapadno od Verbovoja. Tu nisu mogle da se učvrste. Neke od jurišnih grupa elitne 82. odšbr su odbile da se bore, a jedan od komandanata je zarobljen.

Raste broj nastradalih u taktičkoj grupi „Marun”. Sada su se, prvi put posle dužeg vremena, u blizini linije dodira pojavile jedinice 71. jegerske brigade, koje su još od borbi za Bahmut bile na popuni. A, gledajući kretanja pojačanja (koja su zabeležena i kod Lobkove, gde su obustavljeni izlasci za 128. brigadu), stiče se utisak da se Oružane snage Ukrajine spremaju za novi napad na širokom frontu.

I ovoga puta masovnije. Mobilne vatrene grupe su raspoređene u Malu Tokmačku za pokrivanje kopnenih snaga, a potvrđeno uništenje britanskog Čelendžera ukazuje na njihovo kretanje ka prvim linijama. Verovatno se tenk kretao ka početnom položaju pre ofanzive, koja bi trebalo da počne u bliskoj budućnosti, ali je naišao na precizan udar artiljeraca Oružanih snaga RF.

Foto Vikipedija

Od uspeha u ovoj oblasti zavisi i vojna kampanja ukrajinskih trupa na jugu Ukrajine, pošto su operacije u Hersonskoj oblasti moguće samo ako se Oružane snage Ukrajine probiju do Tokmaka. Međutim, prolećno-letnje, a sada i jesenje, delovanje VSU očigledno posustaje, a gubitak prvog Čelindžera 2 smanjuje broj „supertehnike” koje bi trebalo da preokrenu tok rata.

Prema nekim izveštajima, u popodnevnim satima ruske trupe su izvršile kontranapad kod Rabotina, upustivši se u žestoku borbu sa jedinicama VSU u okolini sela.

 

HERSONSKI PRAVAC

U Hersonskoj oblasti situacija ostaje ista: ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju suprotnu obalu, stvarajući uslove da izviđačke grupe pređu Dnjepar. Ruske trupe preduzimaju akcije na eliminisanju prisustva neprijatelja u toj oblasti.

 

Neće biti masovnog izručenja Ukrajinaca iz inostranstva

Ukrajinci koji izbegavaju regrutaciju u inostranstvu mogu biti izručeni „pojedinačno“, ali neće biti „masovnog izručenja“, izjavio je danas Fedir Venislavski, predstavnik predsednika Volodimira Zelenskog.

Venislavski je u obraćanju ukrajinskom parlamentu rekao da pravno ne postoji procedura za masovno izručenje ukrajinskih državljana iz inostranstva jer krivična odgovornost ima personalizovani individualni karakter, prenosi Kijev independent.

Poljski mediji objavili su u ponedeljak da muškarci koji su ilegalno napustili Ukrajinu mogu biti izručeni svojoj domovini.

Foto: Profimedia/Ilustracija

David Arahamija, šef parlamentarne frakcije stranke Sluga naroda Zelenskog, takođe je rekao da bi Ukrajinci koji su vojni obveznici i koji su ilegalno napustili Ukrajinu mogli biti izručeni domovini.

Od početka rata u punom obimu, Državna granična služba je zabeležila više od 20.000 pokušaja ilegalnog napuštanja Ukrajine, prema rečima Andrija Demčenka, portparola te službe.

 

Turska i NATO o prehrambenom sporazumu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o koracima za obnovu prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Foto AP

U saopštenju turskog Ministarstva precizira se da su tokom razgovora razmatrana najnovija dešavanja u Ukrajini i koraci koji se preduzimaju za „revitalizaciju“ prehrambenog sporazuma, kao i članstvo Švedske u NATO-u.

Granatiran Donjeck sa 322 projektila, poginula žena, ranjeno sedmoro, među njima i dete

U današnjem granatiranju više okruga Donjecka poginula je jedna žena, dok je sedam osoba ranjeno, među kojima i jedan maloletnik, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.

Svim ranjenima pružena je lekarska pomoć. Pušilin je dodao da je u granatiranju oštećeno 19 stambenih zgrada i sedam objekata infrastrukture. Ukrajinske snage ispalile su ukupno 322 raketa i granata, među kojima je bilo i kasetnih.

 

 

Bivši amerićki obaveštajac: VSU mora da promeni taktiku

Oružane snage Ukrajine moraće da promene taktiku i pređu u defanzivu zbog stalnih neuspeha, rekao je bivši američki vojni obaveštajac Toni Šafer u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

 

VSU granatirala dečiji vrtić u Donjecku

Ukrajinska granata pogodila je obdanište u okrugu Kujbiševski u zapadnom Donjecku, rekao je gradonačelnik Aleksij Kulemzin na svom Telegram kanalu.

-Kao rezultat granatiranja okruga Kujbišev, duž Zoološke ulice, neprijateljska granata je direktno pogodila vrtić broj 191, napisao je on.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, Kulemzin je danas popodne najavio oštećenje školske zgrade nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Kirovski okrug grada.

Ranije u utorak, predstavništvo DPR-a u JCCC izvestilo je o 27 napada ukrajinskih trupa na region Kujbišev, uključujući rakete iz MLRS-a i kasetne granate od 155 mm.

 

Putin: Zapad je na čelo Ukrajine postavio jevrejina da bi prikrio rastući nacizam

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neprijatelj Rusije nije ukrajinski narod, "već nacisti i njihovi sledbenici".

-Da ne bi došlo do nesporazuma sa kim se borimo, da bude jasno i kojim ciljevima težimo i ko je naš protivnik - to nije ukrajinski narod, već ovi neljudi, nacisti i njihovi sledbenici, rekao je Putin tokom sastanka ruskog organizacionog komiteta "Pobeda", prenose RIA Novosti.

Rusofobija i neonacizam postali su norma u Ukrajini i na Baltiku, a istorija je korišćena kao oružje u ideološkoj borbi, rekao je Putin.

Foto Tanjug/AP

-Izazovi vremena jasno pokazuju da je nacizam poražen 1945. godine, ali, nažalost, opet se manifestuje u istoj rusofobiji ili antisemitizmu. I veličanje nacističkih zločinaca, direktna propaganda nacizma u baltičkim zemljama, kao i u Ukrajini uopšte, postali su norma, kao da Nirnberga nije bilo, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad je na čelo Ukrajine postavio "etničkog Jevrejina, Vladimira Zelenskog, prikrivajući veličanje nacizma i one koji su predvodili holokaust u Ukrajini".

On je napomenuo da su nacisti u Ukrajini ubili 1,5 miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Neophodno je podići i prikazati podatke iz arhivskih dokumenata o zverstvima Bandere, koji su bili saučesnici nemačkih fašista u Ukrajini, kako bi se videlo ko je sada neprijatelj Rusije, rekao je predsednik Rusije.

 

Nemci isporučili teške kamione Kijevu

"Mercedes-Benz Spešl Traks" isporučio je više od 100 Zetros terenskih kamiona ukrajinskom Ministarstvu odbrane, saopštila je danas matična kompanija "Dajmler Trak".

-”Mercedes-Benz Spešl Traks” je isporučio više od 100 Zetros terenskih kamiona ukrajinskom Ministarstvu odbrane. Isporuka uključuje nekoliko tipova vozila za vojnu podršku i logističke zadatke, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Ria novosti.

Napominje se da su i pre isporuka kamiona vozači pohađali kurseve upravljanja vozilima ovog tipa.

Foto Tanjug/AP

-Sredstva za kupovinu došla su kao deo inicijative podrške nemačke vlade, koju zajednički nadgledaju i sprovode nemačka ministarstva spoljnih poslova i odbrane, kaže se u saopštenju.

Zetros kamioni sa pogonom na sve točkove mogu da nose teret od 16,5 do 40 tona.

 

Uništen Čelindžer 2

Britanski tenk "čelindžer 2", koji je uništen u Zaporoškoj oblasti, prvi je taj tip tenka uništen u poslednjih 30 godina otkako je u sastavu naoružanja, piše "Gardijan".

Uništeni dronovi iznad Belgoroda

Ruski sistemi PVO oborili su dve vazdušne mete iznad Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Operativne službe su izašle na lice mesta. Prema prvim informacijama, nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta.

Foto: Tanjug

 

Poginuo civil u Belgorodskoj oblasti

U granatiranju sela Kozinka u Belgorodskoj oblasti poginuo je jedan civil, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Još jedna ženska osoba je ranjena.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Kleščejevke i Veselog. Gubici neprijatelja iznosili su 225 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika. U oblasti ​​Pervomajskog uništen je komandni centar za bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine;

- Dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina odbijena su na zaporoškom pravcu. Likvidirano je oko 170 ukrajinskih vojnika. U oblasti Orehova uništeno je skladište municije brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- Tri napada Oružanih snaga Ukrajine odbijena su u krasnolimanskom pravcu. Gubici neprijatelja iznosili su preko 70 ukrajinskih vojnika;
 - U kupjanskom pravcu likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika. U području Urožajnog sprečena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Gubici neprijatelja iznosili su 175 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika;
- U hersonskom pravcu likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;
- Pogođeni su komandni centri brigada Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara i Razdolovke.

Reznikov razrešen dužnosti

Vrhovna rada razrešila je Alekseja Reznikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine.

Za ovu odluku glasalo je 327 narodnih poslanika, protiv su bila 4.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 3. septembra saopštio da će Reznikova zameniti sadašnji šef Fonda za državnu imovinu Rustem Umerov.

Zaharova: "Teroristička priroda kijevskog režima"

Pokušaji Ukrajine da napadne teritoriju Ruske Federacije bespilotnim letelicama u utorak uveče još jednom su potvrdili terorističku prirodu kijevskog režima, saopštila je na brifingu zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ukrajinski udari dronovima na mirne civilne ciljeve još jednom potvrđuju terorističku prirodu kijevskog režima“, rekla je ona, komentarišući najnovije napade.

„Nemoguće je to ne videti, čak ni u najudaljenijim krajevima našeg Planeta", istakla je ona.

Foto: Profimedia/Ilustracija

„Kijevski neonacisti nastavljaju da vrše zločine nad civilnim stanovništvom ruskih regiona. Istovremeno, oni sada u najvećoj mogućoj meri koriste oružje koje im isporučuju zapadnjaci, uključujući tešku artiljeriju, dronove za napade, granate sa osiromašenim uranijumom i tako dalje“, dodala je Zaharova.

Propao pokušaj atentata na carinika LNR

Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je neuspešni atentata na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

„SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju”, tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

Uništena ukrajinska bespilotna letelica iznad Krima

Ukrajinska bespilotna letelica uništena je sistemima protivvazdušne odbrane iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Ujutru 5. septembra osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne snage PVO oborile su bespilotnu letelicu iznad teritorije Republike Krim, saopštilo je ministarstvo.

Iz Japana poručuju - Situacija je nastala kao rezultat agresije Rusije...

Rusija prebacuje na Japan odgovornost za situaciju u kojoj je prestala humanitarna razmena između azijskih država i južnog dela Kurilskih ostrva, izjavio je generalni sekretar vlade Japana Hirokadzu Macuno na redovnoj pres konferenciji u Tokiju.

- Situacija je nastala kao rezultat agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja Rusije da prebaci odgovornost na Japan je krajnje neosnovana i apsolutno neprihvatljiva. Obnavljanje razmena i projekata na četiri ostrva, uključujući posetu grobovima, jedan je od glavnih prioriteta u budućim japansko-ruskim odnosima. Nastavićemo da pozivamo Rusiju da obnovi ove projekte - rekao je on.

Kuleba: Nema mogućnosti za pregovore sa Rusijom

Nema mogućnosti za pregovore sa Rusijom u bliskoj budućnosti, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za NHK.

- Što je uspešnija Ukrajina na bojnom polju, Rusija će biti spremnija da pregovara - rekao je on.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Jurij Ušakov u ponedeljak je takođe rekao da do sada nije bilo signala iz Ukrajine o mogućnosti pregovora.

Stigla pomoć iz Nemačke u Ukrajinu

Nova partija granata kalibra 35 mm, napravljenih za samohodne protivavionske topove Gepard stigla je iz Nemačke u Ukrajinu, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

Prema rečima ministra odbrane Borisa Pistorijusa, Ukrajini su potrebni PVO sistemi i municija.

- Obnavljanjem proizvodnje projektila za Geparde, obraćamo pažnju na oba aspekta - naveo je on u poruci.

Ministarstvo odbrane ne precizira veličinu partije.

- Do kraja godine biće proizvedeno i isporučeno Kijevu 40.000 granata - saopštio je koncern Rheinmetall, ne dajući preciznije informacije.

Neuspešan atentat na šefa carine LNR?

Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je neuspešni atentata na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

- SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju - tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

Ruska artiljerija u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke borbenih aktivnosti ruske artiljerije koja preciznim udarima razbija ukrajinske vatrene tačke i uporišta u šumama i šumskim predelima.

Uništen "Čelendžer-2"?

Mediji pišu da je prvi britanski tenk Čelendžer-2 uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i, navodno, je uništeno artiljerijskijskom vatrom.

Uništen dron u blizini Moskve

Snage PVO uništile su dron u Tverskoj oblasti u okrugu Zavidovo, koji je leteo u pravcu Moskve, nije bilo žrtava niti materijalne štete, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanjin na svom Telegram kanalu.

"Još jedan dron uništile su snage protivvazdušne odbrane u Tverskoj oblasti u Zavidovskom okrugu, koji je leteo u pravcu Moskve. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i štete. Na lice mesta izašle su hitne službe", napisao je Sobjanjin.

Ranije je gradonačelnik rekao da su snage protivvazdušne odbrane noću uništile dronove u Kaluškoj oblasti i Istarskom okrugu Moskovske oblasti, koji su pokušavali da napadnu Moskvu, da prethodno niko nije povređen, kao posledica pada ruševina, oštećen je kućni predmet, preneo je Sputnjik. 

Granatiran Donjeck​

Ukrajinske trupe su ujutru granatirale područje Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecevnog raketnog bacača i dvanaest granata, kalibra NATO 155 milimetara, saopštili su u DNR.

 

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona