NAKON BRIKS-a I ODKB SPREMAN NA PROŠIRENJE: Načelnik štaba Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti dao jasan odgovor

Novosti online

28. 08. 2023. u 19:06

NAČELNIK štaba Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Anatolij Sidorov nije isključio dalje proširenje organizacije i posmatrača u organizaciji po analogiji sa BRIKS-om. Trenutno, ODKB čini šest država: Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan.

НАКОН БРИКС-а И ОДКБ СПРЕМАН НА ПРОШИРЕЊЕ: Начелник штаба Организације договора о колективној безбедности дао јасан одговор

Foto: Tanjug

- U principu smo spremni da prihvatimo partnere i posmatrače iz Latinske Amerike, Afrike i drugih kontinenata. Da li smo pre nedelju dana mogli sa sigurnošću da kažemo kakav će biti sastav BRIKS-a? Ja lično nisam mogao. Odlučili su šefovi država i sastav BRIKS-a se povećao za šest država. Isto bi se moglo desiti i sa ODKB - rekao je Sidorov na brifingu.

Govoreći o zajedničkim vežbama zemalja ODKB u Belorusiji 2023. godine, on je precizirao da će u njima učestvovati preko 2.500 ljudi, 500 jedinica vojne i specijalne tehnike. Ukupno, tokom zajedničkih i specijalnih vežbi 2023. godine, u različitim fazama biće uključeno do 3.700 ljudi i oko 700 komada opreme.

Kao posmatrači na vežbama u Belorusiji pozvani su predstavnici država koje nisu članice ODKB. Među njima su Saudijska Arabija, Iran, kao i Kina i Mongolija.

- Završna faza vežbi sa praktičnim akcijama održaće se 6. septembra u Republici Belorusiji i 13. oktobra u Kirgiziji, nakon čega će kontigenti biti vraćeni u stalne baze - dodao je načelnik Generalštaba ODKB.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)