SASTANAK U KEMP DEJVIDU: SAD, Japan i Južna Koreja planiraju koordinisane sankcije protiv Rusije

Novosti online

18. 08. 2023. u 22:25

SAD, Japan i Južna Koreja spremne su da uvedu koordinisane sankcije protiv Rusije, da smanje zavisnost od ruskih energenata i nastave da podržavaju Ukrajinu, izjavili su lideri tri zemlje na samitu u Sjedinjenim Američkim Državama.

САСТАНАК У КЕМП ДЕЈВИДУ: САД, Јапан и Јужна Кореја планирају координисане санкције против Русије

Foto Tanjug/AP

-Obavezujemo se da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu uvođenjem koordinisanih i strogih sankcija protiv Rusije i da ćemo ubrzati smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, navodi se u dokumentu.

Vašington, Seul i Tokio smatraju da će važna lekcija konflikta u Ukrajini biti čvrsta volja međunarodne zajednice da poštuje principe teritorijalnog integriteta, suvereniteta i mirnog rešavanja sporova.

U zajedničkoj izjavi se navodi i da će SAD, Južna Koreja i Japan sprovoditi svake godine zajedničke vežbe u cilju jačanja vojne saradnje.

Predsednik SAD Džozef Bajden je primio premijera Japana Fumio Kisidu i predsednika Južne Koreje Jun Sukjula u svom letnjikovcu Kemp Dejvid pored Vašingtona.

Prethodni sastanak trojice lidera je održan 21. maja u okviru samita G7 u Hirošimi.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije