STATISTIKA JE JASNA: Rusija je izvela najviše vojnih vežbi sa Kinom u poslednjoj deceniji

Đ. G.

13. 08. 2023. u 23:47

RUSIJA je postala glavni partner Kine, koja je sa njom bila domaćin najviše vojnih vežbi u poslednjoj deceniji, usred rastućih tenzija između Pekinga i Zapada, piše South China Morning Post (SCMP) .

СТАТИСТИКА ЈЕ ЈАСНА: Русија је извела највише војних вежби са Кином у последњој деценији

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

Kako su tenzije sa Zapadom rasle, vojne vežbe između Kine i Rusije obuhvatile su najširi spektar oblasti, piše list. Pakistan je postao sledeći najvažniji vojni partner Pekinga, dodaje publikacija.

Od 18. kongresa Komunističke partije Kine, zemlje su održale najmanje 45 zajedničkih vojnih vežbi, sa 20 isključivo bilateralnih vežbi, što je najveći broj, dodaje se u članku. U okviru zajedničkih vežbi sa Moskvom, najprioritetnije oblasti za Peking bile su manevri gađanja, kao i izvođenje spasilačkih operacija.

Napominje se da pandemija COVID-19 nije postala prepreka razvoju vojne saradnje između zemalja. Dakle, izveli su vežbe Zapad/Interakcija-2021 i Zajedničko more-2021, uprkos zatvaranju granica, smanjenju intenziteta diplomatskih kontakata i drugim karakterističnim faktorima.

Vojna saradnja NR Kine i Ruske Federacije se takođe samo jača u okviru zajedničkog rada u Šangajskoj organizaciji za saradnju ( ŠOS ). Organizacija, posebno, često sprovodi vežbe protiv terorizma.

Istovremeno, saradnja sa Sjedinjenim Državama u pozadini rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona, naprotiv, nema tako veliki uspeh, među njima su partnerski kontakti u vojnoj sferi sve ređi, piše list, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!