ANGELI ZA ULEPŠAVANJE 55.000 EVRA: Vlada Nemačke ne štedi na izgledu bivših i sadašnjih funkcionera

A. V. V.

10. 08. 2023. u 07:23

POZAMAŠNU cifru od skoro 55.000 evra potrošila je nemačka vlada na kozmetiku i frizuru bivše kancelarke Angele Merkel otkako je, krajem 2021. godine, napustila funkciju! Ovaj zapanjujući podatak koji je naljutio poreske obveznike objavila je Savezna kancelarija na zahtev nemačkog lista "Tages špigl". Prema njihovim podacima, nekadašnja liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za sređivanje izgleda zapošljava ženu iz Berlina koja vodi računa o njenoj frizuri, šminki i odeći.

АНГЕЛИ ЗА УЛЕПШАВАЊЕ 55.000 ЕВРА: Влада Немачке не штеди на изгледу бивших и садашњих функционера

Foto: EPA

Da bi kosa i šminka bivše kancelarke bile pod konac, a odeća po modi nemačka vlada je lane izdvojila 37.780 evra iz budžeta, dok su troškovi sređivanja tokom ove godine iznosili 17.200 evra. Kada se ovi podaci stave na papir i izračunaju, dobije se podatak da država na uštirkani izgled političarke, koja već skoro dve godine nije na funkciji, izdvaja 3.000 evra mesečno. To uključuje i putne troškove i hotelski smeštaj za stilistu koji Merkelovu prati na sastancima.

Deo vladinog novca odlazi i na "lickanje" političara na aktuelnim pozicijama, a ovi troškovi godišnje iznose oko 62.000 evra. Tako su članovi kabineta kancelara Olafa Šolca ove godine za frizure i šminku platili 21.808 evra, u poređenju sa 39.910 evra prošle godine. Samo za Šolcovu frizuru i šminku mesečno treba platiti 3.100 evra. Za "ulepšavanje" ministarke spoljnih poslova Analene Berbok država izdvaja više od 136.000 evra godišnje.

Udruženje poreskih obveznika je oštro kritikovalo sve veće troškove javnih nastupa najviših zvaničnika.

- Teško je objasniti poreskim obveznicima da treba da plaćaju i šminkere i frizere političara. Troškovi za to bi morali biti svedeni na minimum ili čak plaćeni iz privatnih sredstava - rekao je predsednik udruženja Rajner Holcnagel.

No, i pored brojnih kritika, nemačka vlada ne namerava da odustane od ove prakse.

- Preuzimanje troškova vezano je za obavljanje tekućih službenih dužnosti bez obzira na to da li su javne ili nejavne - naveli su iz Savezne kancelarije, koja je prvobitno odbila da pruži informaciju o visini troškova, pozivajući se na pravo ličnosti, kao i na poslovnu tajnu.

Kancelarija i službeni auto

KAKO prenosi nemački list, Merkelova kao bivša kancelarka u okviru stalne službene dužnosti ima kancelariju sa devet stalnih radnih mesta, uključujući službeni automobil iz Federalne službe kriminalističke policije. Samo osoblje košta nekoliko stotina hiljada evra godišnje, uz putne troškove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu