"NIJE VAM TO SAFARI" Kina poručila SAD: Preuveličavate stvari

Tanjug

08. 08. 2023. u 16:07

KINESKA ambasada na Filipinima osudila je danas SAD zbog preuveličavanja problema vezanih za Južno kinesko more i pomorski incident između kineskih i filipinskih brodova.

НИЈЕ ВАМ ТО САФАРИ Кина поручила САД: Преувеличавате ствари

Nemirne vode između Kine i Tajvana, Foto AP

- Južno kinesko more nije Safari park za zemlje van regiona da tu prave nestašluke i seju razdore - navodi se u saopštenju.

Iz kineske ambasade pozivaju SAD da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine, prenosi Rojters. Američki Stejt department je ranije saopštio da SAD stoje uz svoje filipinske saveznike, kao i da su akcije Kine u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Peking je juče pozvao zvaničnu Manilu da ukloni svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, nakon što je Kina tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje. Filipinska vlada je kasnije pozvala kineskog ambasadora i uložila oštar protest zbog upotrebe vodenih topova koje je kineska obalska straža koristila u sukobu sa filipinskim brodovima u spornom Južnom kineskom moru.

Filipini su 1999. godine namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima "neosporan" suverenitet nad tim područjem.

Kina tvrdi polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva. Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe tvrde da polažu pravo na to ostrvo.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024